6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRomânia este pregătită să primească refugiați din Ucraina

România este pregătită să primească refugiați din Ucraina

România este pregătită să primească refugiați din Ucraina dar încă nu a primit „solicitări” în acest sens. Această precizare a fost făcută, luni dimineață, de premierul Nicolae Ciucă.

Întrebat despre câți refugiați poate primi România, premierul a răspuns că este un număr „destul de mare”. România are o graniță terestră foarte lungă, de 600 de kilometri, cu Ucraina. România este capabilă să primească, drept refugiați, cetățeni ucraineni, precum și să asigure repatrierea cetățenilor români din Ucraina.

Polonia anunțase, la rândul ei, că poate primi civili din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a anunțat reducerea activității Ambasadei României la Kiev. De asemenea, MAE a recomandat cetățenilor României să evite călătoriile în Ucraina. Recomandări similare au făcut, pentru cetățenii lor, și alte țări, inclusiv SUA.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că are informații că Rusia va ataca Ucraina. Prima zi în care urma să aibă loc atacul Rusiei asupra Ucrainei a fost 16 februarie, însă atacul nu a avut loc.

În schimb, președintele Ucrainei a afirmat că nu știe ce intenții are Rusia și că dorește să aibă o discuție directă cu președintele Rusiei. Cererea a fost formulată și în cadrul Conferinței de securitate de la Munchen. De asemenea, Ucraina își menține solicitarea de a fi primită în NATO. Conducerea NATO a replicat că ideea de a primi Ucraina în această Alianță „nu este pe agendă”. Totuși, mai multe țări NATO, inclusiv Statele Unite, au livrat armament Ucrainei.

Refugiați din Ucraina ar putea ajunge în țările vecine, inclusiv în România

Occidentul consideră că războiul Rusia – Ucraina poate fi evitat dacă Ucraina va accepta negocieri politice cu Rusia. Unul dintre scopurile negocierii ar putea fi materializarea acordului Minsk 2, din anul 2015. Acordul include creșterea autonomiei regiunilor din Ucraina și organizarea de alegeri în aceste regiuni. Guvernul de la Kiev se teme că asemenea alegeri ar putea facilita federalizarea sau chiar dezmembrarea Ucrainei.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Luna decembrie aduce vânzări record în sectorul alimentar: Produse tradiționale și pachete speciale pentru sărbători

Decembrie se dovedește a fi o lună extrem de bună pentru producătorii din domeniul alimentar din România, aceștia înregistrând vânzări semnificative. Conform emisiunii ZF...

Meta pregătește ochelari inteligenți cu ecrane: Lansare așteptată în 2025

Meta, în parteneriat cu Ray-Ban, va lansa anul viitor ochelari inteligenți echipați cu ecrane mici, conform unui raport publicat de Financial Times. Aceste ecrane...

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă