În ultima săptămână, Ucraina a trecut prin cele mai sumbre scenarii. A trecut o săptămână de când armata Rusiei a atacat pentru prima dată frontierele ucrainene,iar de atunci soldații și civilii se luptă pentru a-și apăra țara.
Ucraina rezistă în fața atacului Rusiei
Potrivit Emerging Europe, Ucraina rezistă eroic, iar Rusia nu a ocupat niciun oraș, deși Harkov și Herson au fost supuse atacurilor intense din partea forțelor ruse. Potrivit Ministerului de Interne ucrainean, peste 2.000 de civili au fost uciși până acum.
Aproape un milion de ucraineni au fost forțați să fugă în Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova vecine. Dar mulți călătoresc și în cealaltă direcție: bărbați ucraineni care se întorc din străinătate pentru a-și apăra patria.
Experții susțin că până la 24 februarie, Vladimir Putin a avut impresia că poate obține Ucraina într-un timp foarte scurt, însă rezistența impusă de ucraineni a uimit. Alături de soldați și civili luptă și președintele țării, Voloimir Zelenski. Oficialul a transmis zilnic de pe front și din buncăr situația din Ucraina și face apel către ceilalți lideri mondiali.
Analiștii politici nu credeau în rezistența ucrainenilor
În întreaga lume, puțini analiști politici credeau că țara va oferi genul de rezistență eroică pe care a demonstrat-o până acum. În esență, Putin credea că va lupta cu Ucraina așa cum a fost înainte de Revoluția de la Maidan, cunoscută și sub numele de Revoluția Demnității, care a schimbat definitiv țara în iarna 2013-2014.
Filmul Netflix din 2015 al lui Evgeny Afineevsky, cu mișcare rapidă, Winter on Fire – încă disponibil pe platforma din întreaga lume – este un loc bun pentru a începe să aflați mai multe despre motivul pentru care Ucraina este acum o țară atât de unită.
Filmul lui Afineevsky este remarcabil din mai multe motive, dar cel mai important este că nu este un document politic. Acesta a reușit să evite orice încercare de analiză politică, în loc să se concentreze pe luptele mulțimilor în continuă creștere și să amplifice faptul că protestatarii au venit din toate categoriile sociale: tineri și bătrâni, bărbați și femei, creștini, evrei, musulmani, academicieni, avocați, artiști și muncitori, inclusiv mineri militanti.
Cauza comună care i-a unit a fost furia asupra unui conducător care a promis relații mai strânse cu Uniunea Europeană, dar care a ales, în schimb, să plaseze din nou Ucraina ferm pe orbita Rusiei. Astfel, Ucraina s-a unit în 2014 și a rămas unită de atunci. Alegerile au fost libere și corecte: președinții, guvernele, au venit și au plecat, dar întotdeauna pașnic.
Oponenții lui Zelenski luptă alături de președinte
În contextul în care Putin a ordonat atacurile asupra Ucrainei, acesta a avut surpriza să vadă că oponenții lui Zelenski se luptă pentru a apăra granițele țării. Ucraina liberă rămâne puternică. Nu s-a prăbușit când a fost atacat de berkut-ul lui Ianukovici în 2013-4 și nu se va prăbuși acum, notează Emerging Europe.
Rusia ar putea fi pe cale să invadeze Ucraina din nou, sau poate nu. Nu au lipsit ipotezele înaintate de liderii mondiali, diplomații și comentariile globale, dar realitatea este că nimeni nu știa cu adevărat. Rusia invadase deja Ucraina în 2014 și continuă să ocupe mari părți din teritoriul său. În amintirea recentă, Rusia a invadat Georgia și ocupă aproximativ 20% din acea țară.
La o săptămână de la invazia Ucrainei, acum este imposibil să uităm Rusia să urmărească istoria conflictelor diplomatice și a atacurilor violente la drepturile omului în țările vecine.
Astăzi se lansează Tech Emerging Europe Advocates (TEEA) Ucraina prin streaming online live pe canalele de socializare. Acest eveniment TEEA Ucraina va reuni lideri de afaceri, manageri de fonduri, oameni de știință vor discuta despre perspectivele acestui nou centru global de putere în regiunea emergentă a Europei.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!