0.1 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022
AcasăInternaționalAfghanistanBanca centrală din Afganistan a cheltuit majoritatea rezervelor de dolari, la câteva...

Banca centrală din Afganistan a cheltuit majoritatea rezervelor de dolari, la câteva săptămâni după victoria talibanilor

Banca centrală din Afganistan a epuizat majoritatea rezervelor de dolari în numerar în săptămânile care au precedat victoria talibanilor, agravând actuala criză economică, potrivit unei evaluări pregătite pentru donatorii internaţionali ai ţării, potrivit Reuters.

Informarea confidenţială, de două pagini, scrisă la începutul acestei luni de către oficiali internaţionali de rang înalt pentru instituţii ca Banca Mondială şi FMI, transmite că deficitul grav de numerar al ţării a început înainte ca talibanii să preia controlul capitalei Kabul.

Documentul critică fosta conducere a băncii centrale pentru modul în care a gestionat criza înainte de victoria talibanilor, inclusiv deciziile de a licita sume neobişnuit de mari de dolari şi de a transfera bani de la Kabul la filiale provinciale.

”Rezervele de numerar al băncii centrale au fost epuizate. Banca centrală nu poate răspunde solicitărilor de numerar. Cea mai mare sursă a problemei este managementul defectuos al băncii centrale anterior preluării talibane”, arată raportul.

Amploarea deficitului de numerar poate fi văzut pe străzile din oraşele afgane, unde oamenii stau ore întregi la cozi pentru a retrage economii în dolari, pe fondul limitelor stricte impuse retragerilor.

Cele mai citite

Cronologia nu înseamnă progres 

Astăzi, manierele, cultura, principiile morale au ajuns să formeze o recuzită la fel de ruginită și desuetă, precum armura cavalerului tristei figuri, în ochii celor care au căzut definitiv în gaura neagră a...
Ultima oră
Pe aceeași temă