14.5 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSocialEvenimentInternat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Internat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Un locuitor din orașul Urlați, județul Prahova, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Bărbatul a declarat medicilor că a consumat conserve de pește, iar a doua zi au apărut simptomele.

Tratament adus din Republica Moldova

Tratamentul necesar a fost adus de la un spital din Republica Moldova, deoarece în România nu s-a găsit. Pacientul în vârstă de 51 de ani, din orașul Urlați, a consumat cele două conserve de pește pe 9 aprilie, iar primele simptome au apărut în ziua următoare, a declarat directorul medical al Spitalului Județean Ploiești, Andrei Ilinca.

“Noi am făcut solicitare la nivel național pentru această antitoxină botulinică, dar nu se găsește în România. Din câte înțeleg nu mai există autorizație de punere pe piață în România. Nu știu să vă spun eu de ce”, a declarat medicul Andrei Ilina, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Ploiești.

Inițial, bărbatul s-a prezentat la Spitalul orașenesc Urlați, unde i s-au administrat tratamente pentru simptomele digestive. Cu toate acestea, în timpul tratamentului, au apărut și simptome neurologice, cum ar fi dificultăți la înghițire și slăbiciune la nivelul pleoapelor. În urma acestor noi manifestări, el a fost transferat la Spitalul Județean Ploiești pentru investigații și tratament adecvat.

Pacientul a primit până acum două doze de antitoxină botulinică, obţinute cu ajutorul Spitalului de Boli Infecţioase din Chişinău, în condiţiile în care, când s-a făcut cerere la nivel naţional, aceasta nu a fost găsită nicăieri în ţară, arată sursa citată, scrie Agerpres.

Starea bărbatului s-a îmbunătăţit mult, iar în cursul acestei zile este aşteptată a treia doză de tratament, care vine tot de la Chişinău, cu sprijinul DSU, a mai precizat directorul medical al spitalului. 

Ce este botulismul?

Botulismul este o boală rară, dar gravă, cauzată de o toxină produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această bacterie poate fi găsită în sol, praf, praf, apă, alimente și materiale fecale. Există mai multe tipuri de botulism, dar cel mai comun este botulismul alimentar, care apare atunci când o persoană consumă alimente contaminate cu toxine produse de bacterii Clostridium botulinum.

Simptomele botulismului pot varia de la ușoare până la severe și pot include slăbiciune musculară, dificultăți de respirație, vedere încețoșată, dificultăți de vorbire și înghițire, senzație de greață și vărsături. În cazurile severe, botulismul poate duce la paralizie și chiar la deces din cauza insuficienței respiratorii. Boala nu se transmite de la om la om.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

O nouă plângere la DNA pe numele lui Nicușor Dan

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, s-a prezentat, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a depune o plângere penală pe numele lui...

Ministerul Finanțelor publică ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiții majore în industriile cu tradiţie în România

Ministerul Finanțelor anunță că de la 29.07.2024 se dă startul primei sesiuni de înscriere a proiectelor în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă