2.4 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăInternaționalInterdicția TikTok din Albania stârnește o dezbatere privind libertatea de exprimare

Interdicția TikTok din Albania stârnește o dezbatere privind libertatea de exprimare

În Albania, guvernul a impus o interdicție de un an asupra aplicației TikTok, ceea ce a stârnit un val de dezbateri privind libertatea de exprimare și impactul asupra afacerilor, scrie Reuters.

TikTok, interzis în Albania

Ergus Katiaj, un antreprenor din Tirana, își promovează afacerea prin TikTok, livrând chipsuri, țigări și alcool noaptea.

El câștigă aproximativ 1.000 de euro lunar din comenzile generate de aplicație, însă acum va trebui să găsească o altă metodă de a atrage clienți, deoarece TikTok va fi interzis în curând.

Decizia guvernului, anunțată de prim-ministrul Edi Rama pe 21 decembrie 2024, a fost luată după ce un băiat de 14 ani a fost înjunghiat de un coleg în luna noiembrie, iar incidentul ar fi avut loc după o dispută pe platformele online.

Rama a argumentat că interdicția este necesară pentru reducerea violenței în rândul tinerelor, în timp ce grupurile de drepturile omului și antreprenorii consideră că măsura afectează comerțul și libertatea de exprimare, mai ales în perspectiva alegerilor din mai 2025.

Interdicția asupra TikTok vine într-un context internațional, având în vedere că platforma a fost deja interzisă parțial sau complet în alte 20 de țări din cauza preocupărilor legate de securitate și conținutul inadecvat, dar și de legăturile aplicației cu guvernul chinez.

De asemenea, în Albania, opoziția politică vede interdicția ca o modalitate de a reduce canalele de comunicare ale opoziției, având în vedere că țara a fost martora unor proteste violente și nemulțumiri populare în ultimul an, generate de încarcerarea liderilor opoziției și de acuzațiile de corupție aduse acestora.

TikTok a cerut clarificări urgente din partea guvernului albanez, subliniind că rapoartele sugerează că incidentul fatal a fost legat de postări de pe alte platforme, nu de TikTok. Guvernul, însă, insistă că interdicția este o măsură de protecție pentru tineri și pentru a preveni răspândirea unor comportamente violente sau inacceptabile, citând comportamente precum huliganismul și crimele care ar fi prevalente pe versiunea internațională a aplicației.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă