7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalInteligența Artificială, noua armă a Rusiei în războiul electoral din SUA

Inteligența Artificială, noua armă a Rusiei în războiul electoral din SUA

Rusia domină propaganda digitală, generând cel mai mare volum de conținut IA pentru a influența alegerile americane

Rusia a generat mai mult conținut de inteligență artificială pentru a influența alegerile prezidențiale din SUA, decât orice altă putere străină, ca parte a efortului său mai amplu de a-l impulsiona pe candidatul republican, Donald Trump, față de democratul Kamala Harris, a declarat un oficial al serviciilor secrete americane, citat de Reuters.

Oficialul de la Biroul Directorului de Informații Naționale a dorit să-și păstreze anonimatul, dar a făcut acest comentariu într-un briefing adresat reporterilor despre presupusa utilizare a IA de către Rusia și alte țări, pentru a influența votul din 5 noiembrie, mai scrie Reuters.

Conținutul AI produs de Moscova este „consecvent cu eforturile mai ample ale Rusiei de a stimula candidatura fostului președinte Trump și de a-l denigra pe vicepreședintele Harris și Partidul Democrat, inclusiv prin narațiuni conspirative”, a spus el.

Rusia a negat în repetate rânduri amestecul în alegerile din SUA.

Ca și alte forme de inteligență artificială, IA generativă învață din datele din trecut, cum să ia măsuri. Folosind acest antrenament, creează conținut nou, cum ar fi text, imagini și videoclipuri care par să fi fost produse de oameni.

Oficialul a mai declarat că Rusia generează mai mult conținut AI pentru a influența alegerile din noiembrie decât orice altă țară, dar nu a furnizat un volum anume. Acesta a precizat că Rusia este un actor mult mai sofisticat și are o mai bună înțelegere a modului în care funcționează alegerile din SUA și a țintelor adecvate.

Întrebat cum a difuzat Rusia conținut AI, oficialul a subliniat un anunț al Departamentului de Justiție din 9 iulie, privind întreruperea unei presupuse operațiuni susținute de Moscova care a folosit conturi de rețele sociale îmbunătățite de AI, pentru a răspândi mesaje pro-Kremlin în SUA și în alte părți.

Oficialul a spus că „actorii de influență ruși” au pus în scenă un videoclip larg răspândit, în care o femeie a susținut că a fost victima unui accident de mașină produs de Kamala Harris, care a lovit și a fugit. Microsoft a dezmințit veridicitatea videoclipului, cercetările sale arătând că videoclipul a fost opera unei acțiuni ruse ascunse de dezinformare.

„China folosește inteligența artificială în operațiuni de influență mai largi, care urmăresc să modeleze opiniile globale despre China și să amplifice problemele politice dezbinate ale SUA”, a spus oficialul. „Nu vedem încă că China utilizează AI pentru operațiuni specifice care vizează rezultatele alegerilor din SUA”.

Actorii de influență iranieni au folosit inteligența artificială pentru a ajuta la generarea de postări pentru rețelele sociale și „scriu articole de știri neautentice pentru site-uri web care pretind a fi site-uri de știri reale”, a mai afirmat oficialul. Conținutul creat de actorii iranieni este în engleză și spaniolă.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

România, codașă la salarii nete în regiune: Angajații rămân cu mai puțini bani „în mână”

Deși România are taxe pe muncă aparent mai mici decât alte țări din regiune, angajații rămân cu cea mai mică sumă netă din cinci...

România va relua producția internă de uraniu pentru consumul nuclear

Reînceperea activităților de exploatare a uraniului este esențială pentru consolidarea ciclului combustibilului nuclear al României Guvernul a aprobat strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035,...

România poate contesta doar la TAS decizia UEFA privind meciul cu Kosovo

UEFA a decis ca România să câștige cu 3-0 la „masa verde” partida cu Kosovo, dar sancțiunile impuse Federației Române de Fotbal includ amenzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă