Creșterile vor ajunge la beneficiari odată cu plățile pentru luna iunie. Guvernul era obligat să acorde această creștere având în vedere că trebuie să țină cont de indicatorul social de referinţă, care se majorează anual cu inflația medie, potrivit europafm.ro.
Indemnizațiile majorate pentru copiii şi adulţii cu handicap grav sunt plătite cu noile valori din iunie către 390.000 de beneficiari –spune șeful Guvernului.
„Majorăm indemnizațiile lunare pentru copiii și adulții cu handicap grav. Începând cu banii pe luna iunie. Este a doua creștere după cea de la începutul anului, fiind obligatorie în urma majorării valorii indicatorului social de referință din martie. Vor beneficia de această măsură circa 390.000 de persoane. Repet, pentru copiii și adulții cu handicap grav”, a spus Marcel Ciolacu.
Aceste ajutoare se raportează la Indicatorul Social de Referință – majorat de la 1 martie cu 10,4%, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Muncii. Astfel, valoarea acestui indicator a crescut de la 598 lei, în anul 2023, la 660 lei, anul acesta.
Astfel, indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități cresc pentru adulți de la 599 lei la 662 lei pentru handicap grav, de la 449 lei la 496 de lei pentru handicap accentuat și de la 72 lei la 80 lei pentru handicap mediu.
Și în cazul copiilor, prestația crește de la aproape 360 de lei la aproape 400 de lei pentru handicap grav, de la 210 lei la 232 lei pentru handicap accentuat și de la 72 lei la 80 lei pentru handicap mediu.
Bani pentru pensii speciale sunt, mai puțin pentru pensii de urmași, alocații și persoane cu handicap
Aleșii își apără pensiile speciale cu orice preț, iar de anul viitor bugetul alocat este mai mare și ajunge la 15 miliarde de lei. În schimb, alocațiile copiilor, indemnizațiile persoanelor cu handicap sau pensiile de urmaș sunt venituri luate în râs de aleși, cu sumele infime acordate, iar în cazul drepturilor de urmași ai refugiaților veniturile nu se mai dau deloc, se amână de la an la an.
Bugetul pe 2024 alocat de Guvernul PSD-PNL pensiilor speciale va crește de la 1 ianuarie cu încă 17%, adică de la 13 miliarde de lei (2.6 miliarde de euro) anul acesta la 15.5 miliarde de lei (3.1 miliarde euro), ceea ce înseamnă mai mulți bani de la buget pentru speciali, adică 2,64% din PIB, în timp ce pentru domeniul Cercetării sunt alocați nici 1%. Cea mai mare indemnizație din țara noastră este potrivit ministrului Muncii de 94.000 de lei, adică de 19.000 de euro și aparține unei persoane din domeniul bancar, iar la polul opus 1.2 milioane de români trăiesc cu pensia minimă.
Alocațiile din România, printre cele mai mici din UE
Alocația pentru copiii cu vârste între 2 -18 ani este în momentul de față de 256 de lei, aproximativ la jumătate față de media UE. Au fost promisiuni repetate de majorare a acestui venit însă copiii primesc sume modice în continuare, iar abandonul școlar este în creștere în mare parte din cauza sărăciei. De la anul, alocația ar urma să mai crească cu 17 lei, indexată cu rata anuală a inflației. Copiii cu handicap beneficiază de o alocație de 631 de lei, la care se mai adaugă 44 de lei de anul viitor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!