Igor Dodon o trimite pe Maia Sandu la Moscova să rezolve prin negocieri directe prețul ridicat al gazelor din Republica Moldova care a crescut cu 47% în august.
Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, cere alegeri anticipate din cauza prețului la gaze naturale, potrivit Reuters.
Liderul opoziției pro-ruse din Republica Moldova a cerut marți alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate și a solicitat guvernului pro-occidental de la Chișinău să meargă la Moscova pentru a negocia ieftinirea gazelor naturale din Rusia.
Fostul președinte Igor Dodon, care își păstrează influența în ciuda faptului că se află în arest la domiciliu pentru acuzații de trădare și corupție pe care le neagă, a făcut aceste comentarii la o zi după ce compania de gaze din Moldova a anunțat că prețul gazului a crescut cu 47% în august.
Igor Dodon spune că Maia Sandu trebuie să ajungă urgent la Moscova pentru a rezolva problema prețului ridicat și fluctuant al gazelor naturale
Vicepremierul Andrei Spînu a declarat în cadrul unui briefing că Moldovagaz a cerut companiei rusești Gazprom să amâne plata pentru gazele naturale în luna august, dar că nu a primit încă un răspuns.
Moldova își cumpără gazele naturale de la gigantul Gazprom în baza unui contract care a fost întocmit anul trecut, iar prețul fluctuează lunar.
„Președintele Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița ar trebui să lase deoparte orgoliul și să se îndrepte de urgență spre Moscova pentru a conveni un preț mai mic pentru gaz, la fel ca și conducerea Ungariei… care plătește un preț mult mai bun decât Moldova. Ar trebui să fie organizate alegeri prezidențiale și parlamentare rapide, iar noile autorități… ar trebui să reducă de câteva ori prețul de import și să reducă semnificativ tarifele pentru consumatorii finali”, a declarat Igor Dodon, potrivit cotidianul.ro.
Dodon, care a pierdut alegerile în noiembrie 2020, este cercetat în patru dosare penale și riscă până la 20 de ani de închisoare. El a fost reținut în luna mai.
Spînu a declarat că guvernul analizează trei scenarii în care Gazprom ar putea reduce furnizarea de gaze naturale cu 35%, 50% și 100%.
Gazprom ar putea întrerupe furnizarea din cauza unei dispute de lungă durată privind datoriile moldovenești sau dacă Moldova nu plătește pentru gazele pe care le consumă.
Spînu a promis că guvernul va face tot ce poate pentru a se asigura că moldovenii vor avea încălzire în această iarnă, inclusiv prin exploatarea diferitelor surse de energie.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!