„De la începutul anului şi până la ora actuală la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita au fost înregistrate un număr de 74 apeluri de urgenţă, prin care ne era semnalată prezenţa ursului în apropierea aşezărilor umane şi a zonelor de păstorit din apropierea localităţilor. Dacă vorbim de lunile iulie şi august, în această perioadă am înregistrat cele mai multe solicitări, 23 în luna iulie şi 14 solicitări în luna august, adică jumătate din total. Pe lângă acestea au fost şi situaţii în care patrulele de jandarmerie au fost solicitate în mod direct de către cetăţeni, ori s-au autosesizat, aici vorbim în general de zona staţiunii Băile Tuşnad şi Lacul Sfânta Ana”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, Gheorghe Suciu.
Ca şi zone unde jandarmii fost solicitaţi pentru a îndepărta urşii din apropierea aşezărilor umane, ori a stânelor, acestea au fost, cu precădere, staţiunea Băile Tuşnad, zona Lacului Sfânta Ana şi municipiul Miercurea Ciuc, dar au fost înregistrate astfel de situaţii şi în zona localităţilor Păuleni-Ciuc, Sânmartin, Şoimuşu Mic, Odorheiu Secuiesc, Joseni, Sântimbru, Zetea şi Gălăuţaş.
Ţinând cont de numeroasele semnalări ale prezenţei urşilor în zonele locuite, jandarmii au derulat şi acţiuni de informare şi prevenţie, turiştii fiind sfătuiţi să nu se apropie de animalele sălbatice, să evite zonele frecventate de acestea şi să sune la 112, dacă observă urşi în apropierea aşezărilor.
„Având în vedere competenţele legale acordate Jandarmeriei Române în ceea ce priveşte intervenţia la solicitările cetăţenilor făcute prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 în cazul animalelor agresive, precum şi a tot mai deselor semnalări ale prezenţei urşilor pe traseele turistice şi în zonele locuite de oameni, la nivelul structurilor de jandarmerie montană s-au derulat, începând cu luna iulie, o serie de acţiuni de informare şi prevenţie, constând în special în discuţii libere cu turiştii aflaţi pe traseele montane, cu cetăţenii localităţilor de unde au fost făcute solicitări de îndepărtare a urşilor în ultima perioadă. Scopul acestor acţiuni a fost acela de a informa şi conştientiza cetăţenii cu privire la pericolul la care se expun apropiindu-se de animalele sălbatice – în special de urşi, fie în încercarea de a le alunga, fie de a le hrăni sau de a se filma sau fotografia alături de ele. Jandarmii le-au oferit turiştilor informaţii cu privire la cea mai oportună reacţie pe care o pot avea în funcţie de situaţia în care se află. Cea mai importantă recomandare este ca turiştii să evite zonele frecventate de urşi, iar în cazul observării animalelor în zonele locuite, să solicite ajutorul autorităţilor, prin intermediul numărului 112”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita.
Potrivit sursei citate, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române, „este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora”.
Gheorghe Suciu a subliniat că echipele de intervenţie au dotarea necesară pentru a proteja oamenii şi bunurile acestora, „scopul principal al jandarmilor fiind protecţia cetăţenilor şi direcţionarea animalelor sălbatice către mediul lor natural”.
În ceea ce priveşte capturarea şi relocarea urşilor, această activitate este strict reglementată de Ordinul nr. 1169/2017 al ministrul Mediului şi nu se află în atribuţiile Jandarmeriei.
Jandarmii harghiteni le recomandă cetăţenilor să apeleze cu încredere la sprijinul lor, apelând numărul de urgenţă 112, ori de câte ori viaţa ori integritatea corporală le este pusă în pericol, inclusiv pentru a semnala prezenţa în zonele locuite a unor animale sălbatice.