3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaGuvernul elvețian refuză din nou un transfer de arme destinate Ucrainei

Guvernul elvețian refuză din nou un transfer de arme destinate Ucrainei

Guvernul elvețian a spus încă o dată nu unui transfer de arme destinate Ucrainei, de data aceasta vechi tancuri Leopard 1 aparţinând Ruag, grupul de apărare publică, notează AFP.

Consiliul Federal a ajuns la concluzia că vânzarea celor 96 de tancuri „nu este posibilă pe baza dreptului în vigoare”, potrivit unui comunicat al guvernului federal.

„O astfel de vânzare ar fi în special în contradicţie cu legea privind materialul de război şi ar antrena o schimbare a politicii de neutralitate a Elveţiei”, au fost de părere cei şapte membri ai Consiliului Federal, potrivit agerpres.ro.

Această lege, pe care Consiliul Federal o interpretează strict, interzice exportul sau reexportul de material de război către o ţară aflată în conflict.

În 2016, Ruag, o companie deţinută în totalitate de Confederaţia Elveţiană, a cumpărat 96 de tancuri Leopard 1 A5 uzate şi neoperaţionale de la o agenţie a Ministerului italian al Apărării.

Iniţial, grupul de armament a intenţionat să recondiţioneze pentru posibili cumpărători sau să vândă ca piese de schimb aceste tancuri care se află încă în Italia.

Guvernul elvețian nu e de acord cu un transfer de arme destinat Ucrainei, purtându-se discuții pentru a se relaxa puţin principiul neutralităţii

Cu toate acestea, invadarea Ucrainei de către Rusia a creat noi oportunităţi, iar autorităţile ucrainene cer insistent tancuri de luptă.

Cu finanţare olandeză, Ruag urma să livreze tancurile producătorului lor german, care, la rândul său, le-ar readuce în stare de funcţionare, pentru ca apoi să poată sprijini forţele armate ucrainene în eforturile lor de a relua teritoriile ocupate de ruşi.

Decizia guvernului federal vine fără mare surpriză chiar dacă sunt în desfăşurare o serie de discuţii în special în parlament pentru a încerca să se relaxeze puţin principiul neutralităţii, unul dintre fundamentele filosofiei politice şi diplomaţiei elveţiene.

Parlamentul propune o reformă a legislaţiei care ar permite reexportul de material de război spre o ţară aflată în război dacă aceasta este folosit în dreptul la autoapărare, în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU sau o majoritate de două treimi din Adunarea Generală a Naţiunilor Unite sancţionează încălcarea dreptului internaţional, iar ţările cumpărătoare semnează o declaraţie de nereexport. Aceasta din urmă ar putea fi limitată la 5 ani, mai scrie AFP.

Elveția – România 2-2! Tricolorii au obținut un punct nesperat după „dubla” lui Mihăilă

România a terminat la egalitate cu Elveția, scor 2-2, în deplasare, la Lucerna, în preliminariile Campionatului European de fotbal din 2024. În minutul 89, gazdele conduceau cu 2-0, dar tricolorii au egalat grație unei „duble” de vis a lui Valentin Mihăilă.

Elveţia a condus prin golurile înscrise de Zeki Amdouni (28, 41) şi a ratat multe alte ocazii, însă România a avut un final remarcabil, cu două goluri marcate de Valentin Mihăilă (89, 90+2).

Echipa antrenată de Murat Yakin a avut o dominare cvasitotală în prima repriză, pe care a încheiat-o cu 10-1 la capitolul şuturi la poartă şi cu 74% posesie.

Elveția a deschis scorul în minutul 28, când Amdouni a reluat în plasă mingea centrată de Vargas şi deviată de Manea, profitând şi de ieşirea neinspirată din poartă a lui Moldovan.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă