Guvernul britanic a anunţat joi că un număr mic de persoane care au primit aşa-numitele vize de aur pentru investitorii bogaţi ar fi putut obţine averea lor prin corupţie sau alte activităţi financiare ilicite, relatează Reuters.
Guvernul a anulat anul trecut vizele care ofereau o cale de rezidenţă pentru cei ce investeau cel puţin 2 milioane de lire sterline (2,43 milioane USD), în zilele dinaintea invaziei a Ucrainei pe fondul îngrijorărilor cu privire la afluxul de bani iliciţi ruseşti.
O examinare a schemei a fost comandată pentru prima dată de guvern în 2018 după otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie şi detaliile acelei investigaţii au fost arătate parlamentului abia joi, potrivit agerpres.ro.
Guvernul britanic a transmis că va face cercetări în ceea ce-i privește pe cei care au luat „ vize de aur”, printre aceștia fiind și oligarhi ruși
„Evaluarea cazurilor a identificat o mică minoritate de persoane fizice conectate la ruta de viză investitori Tier 1, potenţial expuse unui risc ridicat de a fi obţinut bogăţie prin corupţie sau alte activităţi financiare ilicite şi/sau să fie angajate în crimă gravă şi organizată”, a declarat ministrul de interne Suella Braverman într-un comunicat scris.
De la oligarhi ruşi şi baroni ai petrolului din Orientul Mijlociu până la noi antreprenori chinezi, cei bogaţi s-au înghesuit să vină la Londra în ultimele două decenii, punând mâna pe totul, de la case opulente, la cluburi de fotbal şi proprietăţi comerciale.
Afluxul de superbogaţi a adus investiţii de zeci de miliarde de lire sterline şi a ajutat Londra să-şi păstreze poziţia ca una dintre capitalele financiare de top ale lumii, dar guvernul este îngrijorat în legătură cu sursa unora dintre bogăţii, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina.
Braverman a spus că verificarea a constatat că printre solicitanţii pentru vize se observă „un număr disproporţionat din ţările identificate în Evaluarea Naţională a Riscurilor din Marea Britanie pentru spălarea banilor şi finanţarea terorismului”.
Verificarea a constatat de asemenea „dovezi privind solicitanţi cu risc ridicat de (…) exploatare a instituţiilor financiare”, a mai declarat ea.
Guvernul a refuzat să ofere o estimare a numărului de vize eliberate necorespunzător celor cu posibile probleme cu legea, dar Braverman a spus că zece oligarhi care nu au fost numiţi, sancţionaţi pentru legăturile lor cu invazia Ucrainei de către Rusia, au fost printre cei care au folosit sistemul.
Două monede antice de aur, furate din România, au fost recuperate din Marea Britanie
Ministerul Culturii din România anunță că a finalizat procedura de recuperare a două monede antice de aur, care fuseseră furate din zona cetății dacice Sarmizegetusa Regia.
Cele două monede fac parte dintr-un tezaur care fusese găsit și scos ilegal din România de căutătorii de comori. Ambele monede au fost recuperate recent din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Readucerea în țară a celor două monede de aur „reprezintă rezultatul colaborării directe dintre Biroul Atașatului de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei României la Londra și polițiști din cadrul Metropolitan Police Londra – Unitatea Art & Antiques”, anunță un comunicat transmis de Muzeul Național de Istorie al României.
Două monede antice de aur, una dacică iar cealaltă grecească
Ambele monede sunt stateri emiși în secolul I a.Chr. Una dintre piese este un stater tip Koson, varianta fără monogramă. Piesa fusese emisă sub domnia regelui Koson (cca 44-29 a.Chr.), unul dintre urmașii lui Burebista.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!