2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInternaționalÎngrijorări pentru o femeie iraniană reținută în urma unui protest în lenjerie...

Îngrijorări pentru o femeie iraniană reținută în urma unui protest în lenjerie intimă

Îngrijorarea a crescut marți pentru o studentă iraniană arestată după ce s-a dezbrăcat până la lenjerie în semn de protest față de hărțuirile la care a fost supusă din cauza vestimentației, activiștii temându-se că autoritățile ar putea să o interneze într-o instituție psihiatrică.

În videoclipuri distribuite pe rețelele sociale, tânăra, studentă la prestigioasa Universitate Islamică Azad din Teheran, a fost văzută protestând în fața campusului, purtând doar un sutien și chiloți.

Presa de limbă persană din afara Iranului a raportat că agenții de securitate ai universității ar fi hărțuit-o din cauza hainelor sale, rupându-i hijabul și hainele. În semn de protest, ea și-a scos majoritatea articolelor vestimentare.

În alte înregistrări, ea apare defilând cu hotărâre pe stradă, înainte ca agenți îmbrăcați în civil să o urce într-o mașină fără însemne și să plece cu ea. Nu este clar unde este deținută.

Mulți activiști o consideră o nouă emblemă a luptei pentru drepturile femeilor în Iran, la peste doi ani de la moartea în custodie a Mahsei Amini, după arestarea acesteia pentru încălcarea codului vestimentar impus femeilor, eveniment care a declanșat luni de proteste naționale.

Totuși, rapoarte din Iran sugerează că studenta ar avea o tulburare psihică, afirmație pe care activiștii se tem că autoritățile o folosesc ca pretext pentru a o interna într-un spital psihiatric.

Amnesty International a cerut eliberarea imediată și necondiționată a femeii, afirmând că „și-a scos hainele în semn de protest față de aplicarea abuzivă a vălului obligatoriu de către forțele de securitate”.

„Salut curajul acestei tinere care și-a demonstrat rezistența și s-a transformat într-un simbol al luptei femeilor din Iran”, a declarat ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, pentru postul de televiziune France 2.

Conform codului vestimentar obligatoriu din Iran, femeile trebuie să poarte hijab și haine largi în public.

  • Instrument pentru suprimarea disidenței

În urma protestelor femeii, media iraniană, inclusiv agenția conservatoare Fars, a citat oficiali ai universității care au afirmat că aceasta suferă de o „tulburare mentală” din cauza problemelor familiale.

Activistii acuză autoritățile că încearcă să prezinte femeile care se opun codului vestimentar obligatoriu drept instabile mintal.

„Autoritățile iraniene folosesc sistematic spitalizarea psihiatrică involuntară ca instrument de suprimare a disidenței, etichetând protestatarii ca fiind instabili mintal pentru a le submina credibilitatea”, a declarat Hadi Ghaemi, directorul Centrului pentru Drepturile Omului din Iran (CHRI), cu sediul în New York.

„Transferul persoanelor care participă la proteste pașnice în spitale psihiatrice nu reprezintă doar o formă de detenție arbitrară, ci constituie și o formă de răpire”, a adăugat el.

Site-ul de știri Iran Wire, care operează din afara țării, a informat că tânăra este „studentă în anul șapte la limba franceză” și că nu are antecedente de probleme psihice.

CHRI a precizat că mai multe femei care au participat la protestele din 2022-2023 au fost internate în instituții psihiatrică, inclusiv Roya Zakeri, care a fost văzută strigând „moarte dictatorului” în orașul Tabriz în 2023, după ce a fost hărțuită de poliția morală din cauza vestimentației.

După eliberare, Zakeri a publicat un videoclip în care a declarat că nu a avut niciodată probleme de sănătate mintală.

  • Simbol

Avocatul iranian și laureata Premiului Nobel pentru Pace, Shirin Ebadi, a acuzat autoritățile că „repetă același scenariu uzat, susținând că protestatara are o tulburare mintală”.

„Transferul cetățenilor în spitale psihiatrice de către aparatul de securitate este un exemplu de tortură extremă”, a scris Ebadi pe canalul său oficial de Telegram.

Ea a spus că incidentul a fost „scurt și dureros”.

„O studentă și-a scos hainele după ce forțele de securitate ale universității au atacat-o și i-au rupt hainele pentru a impune hijabul obligatoriu”, a declarat Ebadi.

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Narges Mohammadi, aflată încă în închisoarea Evin din Teheran, a afirmat că studenta și-a transformat corpul într-un „simbol al disidenței”.

„Femeile plătesc prețul pentru sfidare, dar nu ne supunem forței… cer libertatea ei și încetarea hărțuirii femeilor”, a spus Mohammadi într-un mesaj din închisoare, postat pe canalele sale de socializare.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Macron vrea să aducă trupe de menținerea păcii în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va discuta cu prim-ministrul polonez, Donald Tusk, posibilitatea desfășurării unei forțe de menținere a păcii în Ucraina, relatează Politico. Întâlnirea...

Marșul Eroilor de la Timișoara marchează 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989

Organizatorii subliniază că evenimentul este deschis tuturor timișorenilor, indiferent de vârstă, sex, religie sau simpatii politice Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria organizează, luni, cea de-a 19-a...

Horațiu Potra deținea ilegal trei pistoale. Călin Georgescu crede că totul e un „plan malefic” pentru a fi arestat

Apar noi detalii în dosarul în care mercenarul Horaţiu Potra este acuzat că plănuia proteste violente în Bucureşti. Fostul luptător din Legiunea Străină nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă