Mugur Isărescu a vorbit și despre transformări digitale, precizând că nu vede cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil al termenului
Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, a susţinut marţi, la sediul BNR, prelegerea cu tema „Challenges of the Modern Central Banks”, eveniment la care guvernatorul Mugur Isărescu a avut cuvântul de deschidere, scrie Agerpres.
Mugur Isărescu a reafirmat încrederea că „economiile, inclusiv România, urmăresc să asigure robusteţea creşterii economice şi sustenabilitatea acesteia pe termen lung. Recentul episod de rată ridicată a inflaţiei, a determinat băncile centrale să răspundă printr-un ciclu de înăsprire a politicii monetare, după o perioadă prelungită de dobânzi scăzute şi chiar negative, înainte de 2020″.
Guvernatorul BNR a menţionat că politicile fiscale relaxate, au reflectat dezechilibre tot mai mari în poziţiile fiscale şi externe.
„În faţa inflaţiei, publicul se aşteaptă la salarii mai mari, iar băncile centrale caută să gestioneze aşteptările inflaţioniste, pentru a evita declanşarea unei spirale salarii-preţ în economie”, a explicat Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a vorbit şi despre digitalizarea în sectorul bancar, precizând că băncile şi-au intensificat investiţiile în centre tehnologice şi eficienţă operaţională, ca să reziste atacurilor cibernetice, luând măsuri active împotriva terorismului cibernetic.
„În continuarea transformării digitale, reamintesc că nu vedem cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil. Acestea sunt produse de investiţii alternative foarte volatile, spre deosebire de bani care sunt lichide, sigure şi accesibile. Există multe diferenţe între cripto-active şi moneda digitală a Băncii Centrale şi pentru o mai bună înţelegere, educaţia financiară este esenţială, pentru a aduce aceste concepte în conştientizarea publicului”, a mai spus Mugur Isărescu.