21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalGrevă și proteste în Grecia. Navele sunt andocate și trenurile oprite

Grevă și proteste în Grecia. Navele sunt andocate și trenurile oprite

Mii de greviști, studenți și pensionari greci, au mărșăluit miercuri prin centrul Atenei pentru a protesta față de salariile care, în opinia lor, nu sunt suficiente pentru a face față creșterii costurilor de trai, potrivit Reuters, conform stiripesurse.ro.

Navele au rămas andocate în porturile grecești, iar serviciile de tren au fost oprite, deoarece lucrătorii din transporturi s-au alăturat grevei la nivel național a sindicatului din sectorul privat GSEE, cel mai mare din Grecia.

Transportul urban a fost, de asemenea, perturbat, deoarece șoferii de autobuze și taxiuri au întrerupt operațiunile timp de câteva ore.

Protestatarii au mărșăluit spre parlament în jurul prânzului. Unii dintre ei purtau bannere pe care scria: „Nu vrem creșteri pe pâine, vrem totul”.

De la criza datoriilor din 2010-2018, când salariile au fost reduse ca parte a măsurilor de austeritate în schimbul fondurilor de salvare, economia Greciei a crescut de aproape două ori mai mult decât rata zonei euro, iar anul trecut țara și-a recăpătat statutul de investment grade după 13 ani în categoria „junk”.

Salariul minim brut lunar a fost majorat luna aceasta cu 6,4%, până la 830 de euro, fiind a patra creștere de acest fel din ultimii cinci ani. Însă mulți lucrători spun că majorările salariale nu sunt suficiente pentru a ține pasul cu prețurile mari la alimente și cu creșterea în forță a chiriilor, iar salariile din Grecia sunt în continuare în urma celor ale colegilor lor europeni.

Pentru grecii mai tineri, afectați de o rată ridicată a șomajului, costul ridicat al vieții reprezintă o provocare suplimentară.

„Să ai atât de puține perspective… și să nu reușești să te descurci este foarte greu”, a declarat Elena Roza, o studentă în vârstă de 23 de ani, una dintre protestatare. „Reacția reflexă este de a părăsi țara”.

Salariul mediu lunar al grecilor, de 1.175 de euro, este cu 20% mai mic decât în urmă cu 15 ani, în timp ce șomajul rămâne peste 10%, al doilea cel mai ridicat din Uniunea Europeană, după Spania. Șomajul în rândul tinerilor este de peste 20%.

Guvernul conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis, care a fost reales în iunie anul trecut, a promis să majoreze salariul minim lunar la 950 de euro până în 2027, când își încheie mandatul, și să crească salariul mediu cu peste 25%, până la 1.500 de euro, în aceeași perioadă.

Dar GSEE spune că dorește o majorare imediată la 908 euro și că vrea să fie reintrodusă negocierea colectivă, care a fost abolită în timpul crizei.

„Costul ridicat al vieții este un laț în jurul gâtului lucrătorilor și pensionarilor. Creșterea nu ar trebui să fie doar pentru câțiva”, a declarat secretarul pentru relații publice al GSEE, Dimitris Karageorgopoulos.

Tot mai multe proteste în Grecia, în timp ce șeful de gară responsabil de accidentul feroviar a fost închis

Sunt tot mai multe proteste în Grecia, iar șeful de gară responsabil de accidentul feroviar de săptămâna trecută a fost închis.

Un angajat feroviar grec a fost închis duminică în așteptarea procesului pentru un accident de tren mortal care a ucis cel puțin 57 de persoane, în timp ce grecii ardeau de furie din cauza celui mai grav dezastru feroviar din istoria țării, potrivit Reuters.

Bărbatul a fost arestat la doar câteva ore după ce un tren de pasageri s-a ciocnit frontal cu un tren de marfă, ucigând cel puțin 57 de persoane și rănind mai multe.

Bărbatul în vârstă de 59 de ani era șef de gară, dar numele lui nu poate fi cunoscut, în conformitate cu legea greacă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă