Grecia și Bulgaria au început exploatarea comercială a unei conducte de gaz mult amânate, care va contribui la reducerea dependenței Europei de sud-est de gazul rusesc și la creșterea securității energetice.
Gazoductul de 182 de kilometri reprezintă pentru Bulgaria o gură de aer, care se chinuie să-și asigure aprovizionarea cu gaze la prețuri accesibile de la sfârșitul lunii aprilie, când compania rusă Gazprom a întrerupt livrările din cauza refuzului Sofiei de a plăti în ruble, potrivit Euronews.
Rusia și-a diminuat livrările de gaze către Europa după ce Occidentul a impus sancțiuni Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina, lăsând țările Uniunii Europene să se străduiască să își asigure aprovizionarea alternativă pe fondul creșterii prețurilor.
Președintele Comisiei Europene a salutat sâmbătă lansarea gazoductului, despre care a spus că este esențială pentru a se rupe de energia rusească.
„Această conductă schimbă jocul pentru Bulgaria și pentru securitatea energetică a Europei. Și înseamnă libertate. Înseamnă eliberarea de dependența de gazul rusesc”, a declarat Ursula von der Leyen în timpul unei ceremonii de inaugurare la Sofia, la care au participat liderii Bulgariei, Greciei, Azerbaidjanului, României, Serbiei și Macedoniei de Nord.
„Atât aici, în Bulgaria, cât și în întreaga Europă, oamenii resimt consecințele războiului Rusiei. Dar, datorită unor proiecte ca acesta, Europa va avea suficient gaz pentru iarnă”, a spus ea.
Conducta Interconector Grecia-Bulgaria (IGB) va transporta 1 miliard de metri cubi (bcm) de gaz azer în Bulgaria.
Cu o capacitate inițială de 3 miliarde de metri cubi pe an și cu planuri de creștere ulterioară la 5 miliarde de metri cubi, gazoductul ar putea furniza gaze non-rusești către țările vecine Serbia, Macedonia de Nord, România și, mai departe, către Moldova și Ucraina.
Acesta va transporta gazele din orașul Komotini din nordul Greciei către Stara Zagora din Bulgaria. IGB este legat de o altă conductă, parte a Coridorului sudic de gaze, care transportă gaz azer către Europa.
Vineri, operatorii de gaze din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia au propus să transporte prin rețelele lor o cantitate mai mare de gaze azere către Europa Centrală.
Gazoductul, în valoare de 240 de milioane de euro, este controlat de o societate mixtă între compania energetică de stat bulgară BEH, compania elenă de gaze DEPA și compania italiană Edison.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!