În cadrul întâlnirii dintre Giorgia Meloni și Rishi Sunak de la Roma s-a spus că „statele ostile vor „conduce” migranții în Marea Britanie și vor destabiliza Occidentul, avertizează Sunak, potrivit The Telegraph.
Premierul britanic a spus că lipsa de acțiune împotriva traversărilor ilegale ar duce la un număr tot mai mare care „va copleși țările noastre”.
Statele ostile vor „conduce oamenii spre țărmurile noastre” pentru a destabiliza națiunile occidentale, cu excepția cazului în care liderii reprimă migrația ilegală și reînnoiesc convențiile de azil, a spus Rishi Sunak.
Într-un discurs în Italia, prim-ministrul britanic a spus că o acțiune insuficientă ar duce la un număr tot mai mare care „va copleși țările noastre și capacitatea noastră de a ajuta pe cei care au cel mai mult nevoie de ajutorul nostru”. Pe fondul presiunii susținute din partea propriilor deputați pentru a opri fluxul de bărci peste Canal, Sunak a avertizat că eșecul în abordarea migrației ilegale va „distruge încrederea publicului” în politicieni și guverne. În cazul în care nu acționează, a adăugat el, „dușmanii noștri vor vedea cât de incapabili suntem să facem față acestui lucru și astfel vor folosi din ce în ce mai mult migrația ca armă: conducând în mod deliberat oamenii către țărmurile noastre pentru a încerca să ne destabilizeze societățile”.
Sunak a vorbit la un festival găzduit de partidul populist Frații Italiei al Giorgiei Meloni, la Roma, în timp ce încearcă să convingă alegătorii de dreapta că legislația sa cu Rwanda va fi suficientă pentru a garanta că zborurile de deportare pot începe și pentru a descuraja viitoarele traversări ilegale ale Canalului. Controversatul proiect de lege urmează să revină la Camera Comunelor în ianuarie, când premierul se confruntă cu potențialul unei revolte majore. S-a constatat că 292 de migranți au traversat Canalul cu șapte bărci vineri. O persoană a murit după ce o navă s-a scufundat în timpul călătoriei către Marea Britanie. Legislația lui Sunak nu aplică părți din Legea drepturilor omului pentru a ajuta la prevenirea unor noi provocări legale care ar putea bloca zborurile către Rwanda. Suella Braverman, fostul ministru de interne, a avertizat separat că instanțele au redus pragul pentru cererile de azil conform Convenției Națiunilor Unite pentru Refugiați. Intervenția lui Sunak sugerează că acum este pregătit să facă eforturi pentru o reînnoire a unor astfel de convenții, ca parte a eforturilor sale de a descuraja migranții să traverseze Canalul pentru a cere azil.
Avertismentul său cu privire la statele ostile „care conduc oamenii către țărmurile noastre” a venit după ce Finlanda, care împarte o graniță de 1300 de km cu Rusia, a acuzat Moscova că a trimis în mod deliberat migranți din Orientul Mijlociu în Uniunea Europeană pentru a destabiliza blocul. În trecut, Polonia a acuzat Belarus că a încurajat migranții din Orientul Mijlociu și Africa să treacă în Europa pentru a se răzbuna pentru sancțiunile occidentale impuse guvernului lui Alexandru Lukașenko.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!