12.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaGermania va furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar

Germania va furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar

Germania va furniza Kievului un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar pentru a se apăra împotriva „intensificării atacurilor aeriene ruse împotriva Ucrainei”, a anunţat sâmbătă Ministerul german al Apărării, relatează AFP şi dpa, conform agerpres.ro.

„Din cauza creşterii atacurilor aeriene ruse împotriva Ucrainei, guvernul german a decis să întărească şi mai mult apărarea aeriană ucraineană” prin livrarea unui „sistem Patriot suplimentar”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Sistemul provine din stocurile armatei germane şi urmează să fie furnizat imediat, a mai spus ministerul.

„Teroarea rusă împotriva oraşelor ucrainene şi a infrastructurii ţării provoacă suferinţe incomensurabile”, a declarat ministrul german al apărării Boris Pistorius, la anunţarea deciziei. „Ea pune în pericol aprovizionarea cu energie a populaţiei şi distruge pregătirea operaţională a forţelor armate ucrainene”, a mai spus el.

Acesta este cel de-al treilea sistem Patriot pe care Berlin îl furnizează Kievului. Ministerul german al Apărării a precizat că acest nou sistem este livrat „la cererea guvernului ucrainean” şi în coordonare cu aliaţii lor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit sâmbătă Germaniei pentru sprijinul acordat Ucrainei într-un „moment critic”, făcând apel la aliaţii săi să-i urmeze exemplul.

„Sunt recunoscător cancelarului (german Olaf Scholz) pentru decizia de a oferi Ucrainei un sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot şi rachete” pentru sistemele existente, a scris Zelenski pe Telegram.

„Aceasta este o adevărată demonstraţie de sprijin pentru Ucraina într-un moment critic pentru noi”, a mai spus el.

Kievul le-a cerut în nenumărate rânduri aliaţilor săi occidentali mai multă muniţie şi sisteme de apărare aeriană pentru a se apăra împotriva atacurilor ruse, însă ajutorul se epuizează din cauza blocajelor politice de la Washington, forţând soldaţii ucraineni să-şi economisească muniţia.

Germania a trimis în Ucraina un nou lot de ajutor militar

Germania a trimis în Ucraina un nou lot de ajutor militar, care a inclus, printre altele, vehicule blindate, muniție şi rachete – transmite, miercuri, agenţia Ukrinform. Lista cu armamentul oferit Kievului a fost publicată pe site-ul guvernului federal german, potrivit rador.ro.

Noul lot de ajutor include 24 de vehicule blindate de transport de trupe (Germania a trimis anterior un număr similar de astfel de blindate), 4 vehicule Bandvagn 206 (BV206) (anterior, Forțele Armate ucrainene au primit 69 de astfel de vehicule), 1 tanc BIBER de stabilire a podurilor cu piese de schimb (14 unități sunt deja în uz), 3 tancuri de deminare WISENT 1 (în total, Ucraina are 19 astfel de tancuri) și 14 dispozitive speciale pentru tancurile destinate operaţiunilor de deminare (anterior, au fost transferate alte 11).

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

BNR menține dobânda-cheie la 6,5% pe an, în prima ședință a noului Consiliu de Administrație

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis vineri să mențină rata dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an, alături...

Cifra de afaceri a celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est a crescut cu 2,5%, dar profitul net a...

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est (ECE) a înregistrat o creștere de 2,5%...

Rata șomajului în UE atinge cel mai scăzut nivel din 2014

Rata șomajului în Uniunea Europeană a scăzut în 2023 la 6,1% din forța de muncă activă la vârsta de 15-74 de ani, cel mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă