Georgienii, membrii partidului de opoziție georgian, activiști politici și protestatari din Ucraina s-au adunat miercuri la o trecere de la granița dintre Rusia și Georgia pentru a protesta împotriva rușilor care fug peste graniță de mobilizare.
Marți, șeful Ministerului de Interne georgian a declarat că aproximativ 10.000 de ruși intră în Georgia în fiecare zi, în creștere de la 5.000-6.000 înainte de anunțul de mobilizare al lui Vladimir Putin, care a chemat rezerviștii militari.
„ Credem că cetățenii ruși ar trebui să fie privați de posibilitatea de a înregistra conturi bancare în Georgia, de a înregistra bunuri mobile, de a înregistra afaceri și de a obține rezidență temporară sau permanentă”, a declarat pentru Reuters Giga Lemonjaba, membru al partidului de opoziție „Droa”, potrivit Reuters.
Georgienii spun NU rușilor care fug de mobilizare peste graniță, temându-se ca printre ei să nu fie și infiltrați ai regimului Putin
„ Nu știm cine sunt ei. Poate că sunt agenți ruși sau militari rusi”, a spus activistul ucrainean Mihailo Ulianin.
Nu există zboruri directe între Rusia și Georgia, iar Verkhny Lars, care se află pe un pas de munte îndepărtat, este singurul punct de trecere operațional între ele.
Anunțul lui Putin a determinat exodul bărbaților ruși
Unii bărbați ruși s-au îndreptat rapid spre frontiere joi (22 septembrie). După ce președintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială, traficul la punctele de trecere a frontierei cu Finlanda și Georgia a crescut vertiginos, iar prețurile biletelor de avion de la Moscova au explodat.
Traficul de la frontieră s-a intensificat în noaptea de joi spre vineri, în timp ce unii bărbați ruși s-au grăbit să iasă din țară după ce președintele Vladimir Putin a cerut mobilizarea parțială – înrolarea a 300.000 de rezerviști.
La granița Rusiei cu Georgia, o înregistrare video obținută de Reuters a arătat traficul de miercuri seară.
Pentru unii, precum Ivan, traversarea a durat până la 12 ore.
„Cred că polițiștii de frontieră ruși îi lăsau pe oameni să treacă foarte încet. De exemplu, ieri, înainte de miezul nopții, puteai trece granița mult mai repede. După miezul nopții, fie au sosit la graniță multe mașini, fie polițiștii de frontieră au început să lucreze mai încet,” spune Ivan.
O scenă similară a fost și la granița cu Finlanda.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!