17.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInternaționalGeorgia, SUA: Lui Donald Trump i s-ar pregăti o nouă inculpare

Georgia, SUA: Lui Donald Trump i s-ar pregăti o nouă inculpare

Securitatea a fost întărită la Atlanta, în statul Georgia unde o anchetă asupra “tentativelor” lui Donald Trump “de a influenţa operaţiunile electorale” din 2020 în acest stat din sud-estul ţării s-ar putea încheia cu o inculpare a fostului preşedinte american în săptămânile următoare, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

Fani Willis, procuror al comitatului Fulton care include şi Atlanta, anchetează din 2021 asupra omului de afaceri republican şi a însărcinat un mare juriu – un grup de cetăţeni cu competenţe de anchetă – să determine dacă exista suficiente dovezi pentru a-l inculpa. Ea a reuşit să adune mărturii de la apropiaţi ai lui Trump, în special de la fostul său avocat personal Rudy Giuliani.

Acest mare juriu a recomandat deja inculparea pentru 12 persoane a căror identitate nu a fost dezvăluită.

Donald Trump ar putea avea o nouă inculpare, dar fostul președinte se ambiționează și mai mult pentru scrutinul prezidențial din 2024

La rândul său, Fani Willis a lăsat să se înţeleagă că ar putea cere o inculpare până la sfârşitul lui august, mai ales pentru capete de acuzare legate de fraude şi ingerinţe electorale împotriva lui Trump, care se ambiţionează să revină la Casa Albă în 2024.

“Munca a fost încheiată. Lucrăm de doi ani şi jumătate. Suntem pregătiţi”, a declarat ea sâmbătă presei locale.

Ancheta a fost declanşată de un apel telefonic din ianuarie 2021 al lui Donald Trump – a cărui înregistrare a fost făcută publică – în care acesta i-a cerut unui înalt responsabil local, Brad Raffensperger, să “găsească” aproximativ 12.000 de buletine de vot pe numele său.

Potrivit unor documente judiciare, anchetatorii au descris “un plan coordonat şi la nivelul mai multor state aplicat de echipa de campanie a lui Trump” pentru a influenţa rezultatele alegerilor.

Omul de afaceri a fost deja inculpat la începutul lui iunie şi sfârşitul lui iulie la nivel federal în dosarul arhivelor Casei Albe. El este acuzat în special că a pus în pericol securitatea Statelor Unite, luând cu el documente clasificate la sfârşitul mandatului său.

Pentru a preveni eventualele presiuni sau violenţe, în faţa tribunalului din centrul oraşului Atlanta unde se desfăşoară ancheta au fost instalate bariere de securitate.

Donald Trump a fost anunțat oficial că riscă să fie inculpat în ancheta privind violenţele produse la sediul Congresului

Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat în scrutinul prezidenţial din 2024, a anunţat marţi că a fost înştiinţat oficial că riscă să fie inculpat în ancheta privind violenţele produse la sediul Congresului în ianuarie 2021.

Donald Trump a declarat marţi, conform site-ului Axios.com, că a primit o scrisoare oficială din partea procurorului special Jack Smith. “Mi s-a transmis că sunt vizat de investigaţia unui juriu federal privind violenţele din 6 ianuarie şi că am la dispoziţie un timp foarte scurt, patru zile, pentru a mă prezenta la instanţă, ceea ce înseamnă aproape de fiecare dată detenţia temporară şi inculparea”, a afirmat Donald Trump, potrivit Ziarul Financiar.

Biroul procurorului special Jack Smith nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Nu se cunoaşte natura potenţialelor acuzaţii. Procurorul general din SUA, Merrick Garland, i-a încredinţat anul trecut procurorului special Jack Smith ancheta privind presupuse acţiuni ale lui Donald Trump de a obstrucţiona transferul constituţional de putere după scrutinul prezidenţial din 2020, câştigat de Joseph Biden.

Trump riscă să fie inculpat pentru violențele de la sediul Congresului, favorit pentru a fi candidatul Partidului Republican la prezidenţiale

Donald Trump, favorit în cursa pentru desemnarea candidatului Partidului Republican în scrutinul prezidenţial din 2024, a fost inculpat deja într-un caz separat, privind gestionarea documentelor clasificate după încheierea mandatului.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Trei țări europene recunosc statul Palestina, provocând nemulțumirea Israelului

Încă trei țări europene - Spania, Republica Irlanda și Norvegia - au luat decizia să recunoască statul Palestina, provocând nemulțumirea statului Israel. Teoretic, statul Palestina,...

VIDEO. La 52 de ani, Monica Anghel a devenit instructor de fitness. “Am făcut pentru mine”

La vârsta de 52 de ani, Monica Anghel a uimit pe toată lumea cu noua sa siluetă, generând speculații că ar fi suferit o...

AFM a aprobat finanţări de aproape 97 de milioane de lei în Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” pentru persoane fizice

Cereri eligibile în valoare de 96,68 milioane de lei au fost depuse de persoanele fizice în cadrul programului "Casa Verde Fotovoltaice", în timp ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă