Genocidul asupra ucrainenilor se repetă, a avertizat ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, cu prilejul unui eveniment care s-a desfășurat la Biblioteca Națională din București.
Ambasada Ucrainei în România a deschis o expoziție de fotografii intitulată ”Genocidul necondamnat al ucrainenilor se repetă”. Expoziția este organizată de Ambasada Ucrainei în colaborare cu Muzeul Național al Holodomorului – Genocidul din Ucraina și cu Muzeul Ororilor Comunismului de la București.
Holodomor („moarte prin înfometare”, în limba ucraineană) este tragedia produsă în Ucraina în anii 1932 – 1933, sub stăpânirea regimului bolșevic condus de Stalin. Guvernul de la Kiev estimează că în Ucraina au murit, în acea perioadă, circa șase milioane de persoane. „Ca și atunci, și acum Rusia folosește foamea ca armă”, a subliniat ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk.
Ambasadorul Ucrainei a salutat decizia Parlamentului României, care definește Holodomorul din 1932-1933 drept o crimă împotriva poporului ucrainean și împotriva umanității. Ambasadorul a subliniat necesitatea următorului pas. Acest pas ar fi recunoașterea, de către România, a Holodomorului drept genocid asupra poporului ucrainean.
Genocidul asupra ucrainenilor este comis de Rusia
„Din expoziția noastră veți înțelege nu doar ce s-a întâmplat acum 90 de ani ci și ce se întâmplă acum pe teritoriul Ucrainei. Agresorul nu trebuie doar oprit ci și învins pentru a se termina acest război. Agresorul trebuie tras la răspundere. Vinovații trebuie trași la răspundere pentru agresiunea asupra unei țări care trăia în pace”, a declarat ambasadorul Ucrainei. El a precizat că militarii Ucrainei deja au eliberat peste 50 la sută din teritoriile care fuseseră ocupate de Rusia. Ucrainenii au intenția să-și elibereze toate teritoriile ocupate, a subliniat ambasadorul.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!