Serviciile de securitate ruse (FSB) au acuzat miercuri British Council, agenţia britanică pentru educaţie şi cultură, de colectarea de informaţii militare de la refugiaţii ucraineni, transmite AFP, preluat de agerpres.ro.
Într-un comunicat, FSB a asigurat că în Marea Britanie, British Council, „prin intermediul organizaţiilor aflate sub controlul său”, colectează informaţii referitoare la regiunea ucraineană Herson, parţial ocupată de forţele ruse.
„Au fost stabilite cazuri în care această organizaţie străină foloseşte refugiaţi ucraineni care trăiesc în Regatul Unit pentru a obţine informaţii militare şi politice prin conexiunile lor în regiunea Herson”, acuză FSB.
Potrivit acestei surse, un locuitor al oraşului Novaia Maiacika, ocupat de armata rusă, a apelat la autorităţile de ocupaţie pentru a denunţa această presupusă crimă.
FSB afirmă că efectuează „verificări” în regiune şi avertizează asupra unor posibile urmăriri penale pentru „colaborare confidenţială cu un guvern”, infracţiune pedepsită cu opt ani de închisoare.
Contactat de AFP la Londra, British Council nu a răspuns imediat.
Această instituţie, fondată în 1934, este agenţia internaţională britanică dedicată domeniilor educaţiei şi relaţiilor culturale. Finanţată prin asistenţă publică, aceasta susţine că funcţionează independent de guvernul britanic.
În 2018, autorităţile ruse au ordonat interzicerea British Council în Rusia, după ce Londra a acuzat serviciile ruse că au încercat să îl otrăvească pe fostul agent secret Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia, în Marea Britanie.
Rusia – Ucraina, ziua 454: Serviciul secret al Germaniei spune că nu sunt semne că Putin ar fi slăbit
La mai bine de un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, nu sunt semne că preşedintele Vladimir Putin ar fi slăbit, potrivit serviciului secret al Germaniei.
Nu există fisuri vizibile în sistemul condus de Putin, a declarat luni, la Academia Federală pentru Politică de Securitate (BAKS) din Berlin, şeful Serviciului de Informaţii Externe (BND), Bruno Kahl.
Rusia încă este în poziţia de a “purta război pe termen lung” cu soldaţii nou recrutaţi, a spus Kahl, acest lucru fiind valabil şi în cazul armamentului şi a muniţiei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!