10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalFSB a arestat un belarus ce a colaborat cu serviciile ucrainene pentru...

FSB a arestat un belarus ce a colaborat cu serviciile ucrainene pentru două operațiuni de sabotaj asupra trenurilor rusești

Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat joi arestarea unui cetăţean belarus, acuzat că, acţionând în colaborare cu serviciile secrete ucrainene, a efectuat la sfârşitul lunii noiembrie două operaţiuni de sabotaj asupra trenurilor ruseşti care transportau carburant în regiunea Buriatia, în Extremul Orient rus, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

Suspectul a “mărturisit” că a plasat “opt dispozitive explozive” pe vagoanele-cisternă ale celor două trenuri şi că a acţionat la ordinul “serviciilor de securitate ucrainene”, a precizat FSB într-un comunicat. El a primit de asemenea instrucţiuni “din partea unui compatriot stabilit în Lituania” pentru executarea acestui “act terorist” al cărui obiectiv era “de a distruge infrastructuri critice de transport şi energie”, se mai arată în anunţul serviciului rus.

Primul atac a fost efectuat în noaptea de 29 spre 30 noiembrie în tunelul Bessolov din republica Buriatia, unde au fost detonate patru dispozitive explozive la trecerea unui tren care transporta carburant, apoi a fost executat un al doilea sabotaj asupra unui alt tren care circula pe o cale ferată alternativă pe unde a fost deviat traficul după primul sabotaj, a declarat duminică o sursă ucraineană.

Obiectivul operaţiunii a fost de a scoate din funcţiune respectiva linie de cale ferată ce face legătura cu China şi Mongolia şi care trece prin tunelul Baikal-Amur din provincia Buriatia, tunel cu o lungime de 15,3 kilometri, a explicat aceeaşi sursă. Potrivit publicaţiei ruse Kommersant, în primul sabotaj explozibilul a fost introdus sub tren şi declanşat după intrarea acestuia în tunel.

Potrivit canalului de Telegram Baza, apropiat de serviciile de securitate ruse, în urma exploziei din tunelul Baikal-Amur şinele de cale ferată au fost grav avariate, iar combustibilul scurs din vagoane a inundat tunelul.

Kievul a revendicat numeroase atacuri asupra teritoriului rus de la începutul războiului declanşat de Rusia în februarie 2022, dar este prima dată când serviciile secrete ucrainene execută astfel de operaţiuni la mii de kilometri de linia frontului.

Serviciile speciale de la Kiev apelează tot mai mult la astfel de sabotaje ca tactică de război asimetric pentru a perturba logistica armatei ruse, în timp ce contraofensiva armatei ucrainene nu a dat rezultate şi acum trupele ruse au trecut la ofensivă în unele sectoare ale frontului.

Pe lângă atacurile din spatele liniei frontului asupra unor ţinte ruseşti, precum depozite de muniţii, poduri strategice (cum au fost sabotajele asupra podului Crimeii), centre de comandă, baze aeriene sau linii feroviare, au fost efectuate de asemenea atacuri în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia şi chiar pe teritoriul rus care au ucis responsabili ruşi ori susţinători ai Kremlinului, cum a fost moartea unui celebru blogger militar rus într-un atentat cu bombă la Sankt Petersburg sau uciderea Dariei Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, scriitor naţionalist rus apropiat al Kremlinului.

Soţia şefului serviciului militar de informaţii ucrainean (GRU), Kirilo Budanov, pe care Moscova îl consideră artizanul unora dintre aceste sabotaje, a fost otrăvită luna trecută cu metale grele, acţiune despre care Kievul nu a oferit detalii, dar o pune pe seama serviciilor secrete ruseşti.

Bloggerul Roman Protasevich din Belarus a fost „iertat” după ce a fost prins chiar din zbor

Roman Protasevich, bloggerul de opoziție din Belarus, ce a fost arestat în 2021, după ce zborul său Ryanair a fost forțat să aterizeze la Minsk, a fost „iertat” și grațiat luni (22 mai), a informat agenția de știri de stat BelTA.

Bloggerul de opoziție din Belarus, Roman Protasevich, a fost grațiat luni (22 mai) – la doar câteva săptămâni după ce a fost condamnat la opt ani de închisoare, relatează agenția de știri de stat BelTA.

El a fost arestat în 2021, după ce zborul său Ryanair a fost forțat să aterizeze la Minsk.

“Sunt foarte fericit, desigur. Prea multe emoții în acest moment, greu de exprimat. Dar sunt foarte recunoscător țării și președintelui pentru această decizie. Sper că va fi doar mai bine acum”, potrivit Reuters.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă