25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăVideoBloggerul Roman Protasevich din Belarus a fost „iertat” după ce a fost...

Bloggerul Roman Protasevich din Belarus a fost „iertat” după ce a fost prins chiar din zbor

Roman Protasevich, bloggerul de opoziție din Belarus, ce a fost arestat în 2021, după ce zborul său Ryanair a fost forțat să aterizeze la Minsk, a fost „iertat” și grațiat luni (22 mai), a informat agenția de știri de stat BelTA.

Bloggerul de opoziție din Belarus, Roman Protasevich, a fost grațiat luni (22 mai) – la doar câteva săptămâni după ce a fost condamnat la opt ani de închisoare, relatează agenția de știri de stat BelTA.

El a fost arestat în 2021, după ce zborul său Ryanair a fost forțat să aterizeze la Minsk.

“Sunt foarte fericit, desigur. Prea multe emoții în acest moment, greu de exprimat. Dar sunt foarte recunoscător țării și președintelui pentru această decizie. Sper că va fi doar mai bine acum”, potrivit Reuters.

Roman Protasevich, bloggerul de opoziție din Belarus, a fost „iertat” de autorități după ce a fost condamnat pentru organizarea de tulburări în masă

Acuzațiile împotriva lui au inclus incitarea la terorism, organizarea de tulburări în masă și calomnia președintelui belarus Alexandru Lukașenko.

Iubita lui de atunci, Sofia Sapega, a fost, de asemenea, scoasă din avion și arestată în acel moment, provocând proteste internaționale și declanșând sancțiunile Uniunii Europene împotriva lui Lukașenko.

Protasevich a fost jurnalist la postul de știri Nexta, care a relatat pe larg despre protestele în masă împotriva liderului, din 2020. Acestea au urmat alegerilor prezidențiale pe care opoziția și guvernele occidentale le-au denunțat ca fiind fraudate.

După arestarea sa, Protasevici a fost prezentat la televiziunea de stat mărturisind implicarea în proteste antiguvernamentale și complotând pentru a-l răsturna pe Lukașenko.

Opoziţia din Belarus în exil a spus că mărturisirile lui sunt false şi că el a fost constrâns la acestea.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă