6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoFranța, Germania și Bulgaria și-au comemorat eroii căzuți în România. Din partea...

Franța, Germania și Bulgaria și-au comemorat eroii căzuți în România. Din partea României n-a participat nimeni

Trei ambasadori în România, cei din Franța, Germania și Bulgaria, au participat, împreună, la ceremonia de comemorare a militarilor francezi, germani și bulgari căzuți pe teritoriul României.

Ceremonia a fost anunțată printr-un mesaj postat, pe internet, de Ambasada Franței la București.

„Ambasadoarea 🇫🇷, Laurence Auer, ambasadorul 🇩🇪, Peer Gebauer, şi ambasadorul 🇧🇬, Radko Todorov Vlaykov, au comemorat, ieri, Ziua Armistiţiului. Ceremoniile, care au avut loc în cimitirele Bellu şi Pro Patria, au adus un omagiu militarilor din cele trei ţări căzuţi la datorie în România, dar şi tuturor civililor victime ale Marelui Război”, a postat Ambasada Franței. Mesajul a fost postat de Ambasada Franței la data de 13 noiembrie 2022.

Potrivit legislației din România, Ziua Armistițiului, 11 noiembrie, este denumită Ziua Veteranilor.

„Marcarea Zilei Veteranilor la 11 noiembrie a fost instituită pentru prima dată în România prin Legea nr. 150/2014, în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României, sărbătoarea fiind redenumită, prin Legea nr. 168 din 2020, drept Ziua veteranilor din teatrele de operații, fiind prevăzută organizarea de festivități dedicate acestui eveniment, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naționale, cu sprijinul celorlalte instituții din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională. Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918″, a transmis un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN) al României.

Acest comunicat a fost transmis de MApN la data de 10 noiembrie 2022. Potrivit acestui comunicat, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, urmau să participe, vineri, 11 noiembrie, „cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, la ceremonia militară și religioasă desfășurată, începând cu ora 11.00, în București, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României situat în Parcul Tineretului”.

Eroii străini sunt comemorați de ambasadori în România

Faptul că România își omagiază eroii și veteranii este absolut firesc. Totuși, este ciudat faptul că autoritățile din România n-au desemnat un reprezentant oficial și la ceremonia organizată de Ambasadele Franței, Germaniei și Bulgariei. Se știe că Franța a fost aliată cu România în Primul Război Mondial („Marele Război”, cum mai este denumit el în Occident). Franța a avut un rol esențial în pregătirea Armatei Române, în acest război. Germania și Bulgaria au fost, ce-i drept, în tabăra opusă României. Dar acum, aceste țări sunt aliate și partenere cu România, în cadrul NATO și al Uniunii Europene.

Este de precizat că atât președintele României cât și premierul României au consilieri care puteau participa la ceremoniile organizate de Ambasadele Franței, Germaniei și Bulgariei. Președinția României, de exemplu, are un Departament de Securitate Națională și un Departament de Politică Externă. De asemenea, MApN are, pe lângă ministru și șeful SMAp, un număr de doi secretari de stat și un secretar general. Ce-i drept, în fotografiile difuzate de Ambasade apar și coroane de flori care ar fi fost trimise de MApN și de Primăria Capitalei. Dar nu există informații despre vreun demnitar român care să fi fost prezent la ceremonie.

Ambasada Bulgariei în România a transmis și ea un mesaj în care precizează că acțiunea de comemorare de la București a fost „organizată de misiunile diplomatice ale Republicii Bulgaria, Republicii Federale Germania și Franța”. „Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane în numele celor trei ambasade, în numele președintelui României Klaus Johannis, de către primarul Bucureștiului, de la Ministerul Apărării al României, din partea forțelor comune NATO, din partea ambasadelor Moldovei, Austriei, Ungariei, Italiei”, precizează Ambasada Bulgariei.

Înaintea ceremoniilor de la București, la data de 10 noiembrie 2022, Ambasada Franței în România organizase și o ceremonie la Giurgiu.

„La Giurgiu 🇷🇴, a fost organizată ieri o ceremonie pentru a marca centenarul decernării “Crucii de război” orașului Giurgiu de către mareșalul Foch și generalul Berthelot. „Prin această distincție rară, Franța a recunoscut eroismul de netăgăduit al locuitorilor orașului Giurgiu”, a subliniat Philippe Wieber, Prim consilier al Ambasadei Franței.

Ceremonia a fost, de asemenea, un prilej de comemorare a traversării Dunării de către armata 🇫🇷 la 10 noiembrie 1918, cu o zi înainte de semnarea Armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial”, a anunțat Ambasada Franței în România.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cât vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegerile prezidențiale și parlamentare

Autoritățile accelerează pregătirile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, stabilind indemnizațiile pentru membrii secțiilor de votare. Membrii secțiilor de votare vor câștiga între 240 și...

CCR lovitură pentru PFA-uri, întreprinderi individuale și întreprinderi de familie: Legea pentru transformarea în SRL-uri e neconstituțională

Modificarea legislativă prin care persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale se puteau transforma în societăţi cu răspundere limitată (SRL) sau altfel...

Płock, situat pitoresc pe malul Vistulei, este unul dintre cele mai vechi și mai fermecătoare orașe din Polonia

Bogata sa istorie, cultura vibrantă și monumentele impresionante atrag turiști din întreaga țară. Descoperă cele mai interesante atracții care fac acest oraș să merite...
Ultima oră
Pe aceeași temă