10 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăInternaționalFondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va fi „un om liber” după acordul cu...

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va fi „un om liber” după acordul cu SUA

Bangkok, 25 iunie 2024Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va fi „un om liber”, a declarat marți soția sa, odată ce un judecător va aproba un acord de recunoaștere a vinovăției cu autoritățile americane, încheind astfel ani de dramă juridică.

Assange a fost eliberat luni dintr-o închisoare de maximă securitate din Marea Britanie, unde a fost deținut timp de cinci ani în timp ce lupta împotriva extrădării în Statele Unite, care doreau să-l judece pentru dezvăluirea unor secrete militare.

El a plecat din Londra pentru a călători în Insulele Mariane de Nord, un teritoriu american în Pacific, unde va pleda vinovat pentru o singură acuzație de conspirație pentru obținerea și divulgarea de informații naționale de apărare, conform unui document judiciar.

Un avion charter care îl transporta pe Assange, în vârstă de 52 de ani, a aterizat în Bangkok în jurul orei 12:30 (0530 GMT) marți, pentru o oprire programată de realimentare.

De acolo, avionul era programat să zboare către Saipan, capitala teritoriului american unde Assange este așteptat în instanță miercuri dimineață.

Se așteaptă ca el să fie condamnat la cinci ani și două luni de închisoare, cu credit pentru aceeași perioadă petrecută în spatele gratiilor în Marea Britanie.

Soția lui Assange, Stella, a declarat că el va fi „un om liber” după ce judecătorul va aproba acordul, mulțumind susținătorilor care au făcut campanie pentru eliberarea sa de ani de zile.

„Sunt pur și simplu încântată. Sincer, este incredibil,” a spus ea la BBC radio.

„Nu eram siguri până în ultimele 24 de ore că se va întâmpla cu adevărat.”

Ea a îndemnat susținătorii să monitorizeze zborul soțului ei pe site-urile de urmărire a avioanelor și să urmărească hashtag-ul „AssangeJet” pe platforma de socializare X, spunând într-o postare „avem nevoie de toate privirile pe zborul său în caz că ceva merge prost”.

Instanța din Insulele Mariane de Nord a fost aleasă din cauza reticenței lui Assange de a merge în Statele Unite continentale și din cauza proximității teritoriale față de Australia, țara sa natală, conform unui dosar judiciar.

Conform acordului, Assange urmează să se întoarcă în Australia, unde guvernul a declarat că cazul său a „durează de prea mult timp” și că „nu există nimic de câștigat prin continuarea încarcerării sale”.

WikiLeaks a postat un videoclip pe X în care Assange este văzut privind pe fereastră în timp ce avionul privat aterizează în Bangkok, apoi coborând din avion pe pista de aterizare.

Sfârșitul unui calvar

Assange a fost căutat de Washington pentru eliberarea a sute de mii de documente secrete americane începând din 2010, în calitate de șef al site-ului de dezvăluiri WikiLeaks.

De atunci, el a devenit un erou pentru susținătorii libertății de exprimare și un ticălos pentru cei care au considerat că a pus în pericol securitatea și sursele de informații ale Statelor Unite.

Autoritățile americane au dorit să-l judece pe Assange pentru divulgarea de secrete militare despre războaiele din Irak și Afganistan.

El a fost acuzat de un mare juriu federal american în 2019 de 18 capete de acuzare, derivând din publicarea de către WikiLeaks a unui tezaur de documente de securitate națională.

Națiunile Unite au salutat eliberarea lui Assange, spunând că cazul a ridicat „o serie de preocupări legate de drepturile omului”.

„Salutăm eliberarea lui Julian Assange din detenția din Marea Britanie,” a declarat purtătoarea de cuvânt a oficiului pentru drepturile omului al ONU, Liz Throssell, într-un e-mail trimis AFP.

Mama lui Assange, Christine Assange, a declarat într-un comunicat transmis de mass-media australiană că este „recunoscătoare că calvarul fiului meu se apropie în sfârșit de sfârșit”.

Fostul vicepreședinte american Mike Pence a criticat acordul de recunoaștere a vinovăției pe X, considerându-l o „eroare judiciară” care „dezonoarează serviciul și sacrificiul bărbaților și femeilor din forțele noastre armate”.

Lupta pentru extrădare

Anunțul acordului a venit cu două săptămâni înainte ca Assange să fie programat să apară în instanță în Marea Britanie pentru a contesta o hotărâre care aproba extrădarea sa în Statele Unite.

Assange a fost reținut în închisoarea de maximă securitate Belmarsh din Londra din aprilie 2019.

El a fost arestat după ce a petrecut șapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra pentru a evita extrădarea în Suedia, unde se confrunta cu acuzații de agresiune sexuală care au fost în cele din urmă retrase.

Materialul pe care l-a eliberat prin WikiLeaks includea un videoclip în care se vedea cum civili sunt uciși de focul unui elicopter american în Irak în 2007. Victimele includeau un fotograf și un șofer de la Reuters.

Statele Unite l-au acuzat pe Assange în baza Legii Spionajului din 1917. Susținătorii săi au avertizat că aceasta înseamnă că ar putea fi condamnat la 175 de ani de închisoare.

Guvernul britanic a aprobat extrădarea sa în iunie 2022, dar, într-o întorsătură recentă, doi judecători britanici au declarat în mai că el poate face apel împotriva transferului.

Acordul de recunoaștere a vinovăției nu a fost complet neașteptat. Președintele american Joe Biden a fost supus unei presiuni crescânde pentru a renunța la cazul îndelungat împotriva lui Assange.

Guvernul australian a făcut o cerere oficială în acest sens în februarie, iar Biden a declarat că va lua în considerare, ridicând speranțele printre susținătorii lui Assange că calvarul său s-ar putea încheia.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Nicușor Dan explică de ce a ales să poarte cravată când și-a anunțat candidatura la președinție

Nicușor Dan a declarat marți seara că a decis să poarte cravată în mod intenționat, pentru că așa este „identificat” ca președinte. Întrebat, marți seara,...

Guvernul prelungește plafonarea prețurilor RCA: o soluție temporară, pentru o piață dezechilibrată

În primele nouă luni din 2024, valoarea primelor RCA a atins 6,8 miliarde de lei, cu o creștere de 8,2%, față de anul precedent Guvernul...

Cum să te îmbraci în straturi pentru a arăta modern în toamnă și iarnă?

Sezonul rece aduce cu sine nu doar temperaturi scăzute, ci și oportunitatea de a experimenta cu moda prin ținute stratificate. Tehnica layering-ului este nu doar...
Ultima oră
Pe aceeași temă