3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSănătateFocarele de Mpox reaprind dezbaterile despre vaccinuri

Focarele de Mpox reaprind dezbaterile despre vaccinuri

Există un singur vaccin împotriva mpox, aprobat în UE, în 2022

Virusul variolei maimuței (Mpox) aparține unui gen de virusuri, numit Ortopoxvirus. Virusurile din acest gen includ variola, variola bovină și virusul vaccinia. Acestea au multe similitudini genetice, ceea ce face posibil ca vaccinurile dezvoltate împotriva altor virusuri, să fie utilizate și pentru a proteja împotriva infecției cu mpox.

Deocamdată, există un singur vaccin împotriva mpox, aprobat în UE, în 2022 și un altul, în curs de dezvoltare, care se bazează pe tehnologia ARN, folosită și la vaccinurile împotriva Covid-9, scrie DW.com.

Dacă sunteți vaccinați împotriva variolei, nu există nici o garanție că sunteți protejați, spun experți OMS. Variola a fost declarată eradicată în 1980, după un efort global de vaccinare în masă, care a durat zeci de ani. Apoi, vaccinareaa încetat, s-au dezvoltat tulpini noi, printre care și acest virus mpox.

Se crede că persoanele născute după încheierea programului universal de vaccinare împotriva variolei au niveluri mai scăzute de anticorpi împotriva virusului variolei maimuței. Acest lucru ar putea explica de ce bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 44 de ani au reprezentat majoritatea cazurilor, în erupția de mpox din 2022-2023. Studiile anterioare au sugerat că vaccinul împotriva variolei este eficient în proporție de 85% în prevenirea infecției cu virusul mpox, dar persoanele care au făcut vaccin împotriva variolei par să aibă cazuri mai ușoare de mpox.

Vaccinul care există acum constă dintr-o tulpină slăbită a virusului vaccinia, unul dintre virusurile din genul Ortopoxvirus, căruia îi aparține virusul variolei maimuței. Vaccinul a a fost dezvoltat în anii ’60 în Germania și a fost folosit inițial pentru a proteja împotriva infecției cu variolă. Forma sa actuală, MVA-BN, a fost dezvoltată de compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic și este în producție din 2010. Se administrează în două doze, de obicei la 28 de zile distanță. Organizația Mondială a Sănătății listează alte două vaccinuri aprobate de diferite agenții de reglementare pentru prevenirea mpox.

În timpul focarului de mpox din 2022, Japonia a aprobat vaccinul împotriva variolei LC16, iar Rusia a autorizat OrthopoxVac pentru imunizarea împotriva variolei, mpox și a altor virusuri din categoria Ortopoxvirus. În Statele Unite și Australia, ACAM2000, un vaccin care conține un virus viu vaccinia, este recomandat persoanelor cu risc de expunere la infecții cu Ortopoxvirus.

În prezent, OMS nu recomandă un program de vaccinare în masă. Doar persoanele care sunt expuse riscului sau care au intrat în contact cu virusul, trebuie să fie luate în calcul pentru vaccinare.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...
Ultima oră
Pe aceeași temă