Firma globală de securitate cibernetică Kaspersky, cu sediul în Rusia, a anunțat marți că își va închide operațiunile din SUA după ce Washingtonul a sancționat oficialii săi de rang înalt și a interzis vânzarea popularului său software antivirus, conform AFP.
Washingtonul a justificat deciziile luate asupra firmei Kaspersky pe baza presupuselor legături ale companiei de software cu guvernul rus, legături pe care compania le neagă vehement.
Kaspersky a declarat că a luat „decizia tristă, dar dificilă” după aproape 20 de ani de operare în Statele Unite, deoarece „oportunitățile de afaceri (acolo) nu mai sunt viabile”.
Începând cu 20 iulie 2024, Kaspersky va începe să își reducă treptat operațiunile din SUA și să elimine posturile din SUA, a transmis compania într-o declarație trimisă AFP.
Kaspersky va putea desfășura unele activități până pe 29 septembrie.
Compania de software a fost fondată în 1997 de Eugene Kaspersky, născut în Rusia. Una dintre puținele firme IT din Rusia care au avut succes internațional, are peste 400 de milioane de utilizatori de produse.
Eugene Kaspersky a studiat la o academie KGB și apoi a lucrat pentru Ministerul Apărării.
Decizia vine după ce Departamentul Comerțului din SUA a anunțat pe 20 iunie o interdicție de vânzare și distribuire a produselor Kaspersky în SUA, a adăugat compania.
Luna trecută, SUA au impus, de asemenea, sancțiuni împotriva a 12 lideri de top ai Kaspersky Lab.
Software-ul Kaspersky, „un risc pentru securitatea națională” a SUA
Departamentul Comerțului din SUA a declarat că utilizarea software-ului companiei „prezenta un risc pentru securitatea națională” din cauza „capacităților cibernetice ofensive ale guvernului rus și a capacității de a influența sau de a direcționa operațiunile Kaspersky”.
Aceasta este prima dată când se iau astfel de măsuri de la un ordin executiv emis sub președinția lui Donald Trump, care a conferit Departamentului Comerțului din SUA puteri de a investiga dacă anumite companii reprezintă un risc pentru securitatea națională.
Kaspersky a promis să continue să opereze, spunând că „prioritatea noastră principală rămâne aceeași – să protejăm clienții noștri din orice țară de amenințările cibernetice”.