31.3 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalRusia a emis un mandat de arestare pe numele opozantei Iulia Navalnaia

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele opozantei Iulia Navalnaia

Rusia a anunțat marți că a emis un mandat de arestare pe numele opozantei exilate Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, decedat în închisoare în februarie, sub acuzația de „participare la un grup extremist”, conform turkiyetoday.com.

„Iulia Borissovna (Navalnaia) s-a sustras anchetei preliminare și, prin urmare, a fost plasată pe lista persoanelor căutate”, a declarat serviciul de presă al instanțelor din Moscova pe Telegram.

Tribunalul Basmani din Moscova a dispus, de asemenea, ca opozanta, care locuiește în străinătate, să fie arestată preventiv în contumacie.

Iulia Navalnaia a promis să ducă mai departe lupta soțului său, inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin, după moartea acestuia în circumstanțe tulburi într-o închisoare din Arctica, în februarie 2024.

Iulia Navalnaia continuă lupta soțului ei împotriva regimului din Rusia

Pe urmele lui Navalnîi, ea i-a îndemnat pe susținătorii liderului opoziției să nu-și piardă speranța și denunță în mod regulat pe rețelele sociale autoritățile ruse și soarta disidenților din Rusia.

Fosta mână dreaptă a lui Alexeï Navalnîi, Leonid Volkov, care trăiește și el în exil în străinătate, a salutat marți, ironic, decizia instanței ruse. „O frumoasă recunoaștere a determinării Iuliei de a continua lupta lui Alexei”, a scris el pe X.

Represiunea din Rusia din ultimii ani a aruncat aproape toți opozanții proeminenți în spatele gratiilor sau i-a forțat să se autoexileze.

Mii de ruși obișnuiți au fost, de asemenea, arestați pentru acte de protest sau criticarea ofensivei din Ucraina, iar mulți dintre aceștia au primit sentințe foarte grele.

VIDEO. Iulia Navalnaia: „Voi lupta pentru o Rusie liberă”

Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, a declarat luni (19 februarie) că va continua lupta soțului ei pentru o Rusie liberă și a cerut susținătorilor săi să lupte împotriva președintelui Vladimir Putin cu mai multă furie ca niciodată.

„Voi continua munca lui Alexei Navalnîi, voi continua să lupt pentru țara noastră”, a declarat Navalnaia, într-un mesaj video intitulat „Voi continua munca lui Alexei Navalnîi”.

„Vladimir Putin mi-a ucis soțul”, a spus Navalnaia, adăugând că va lucra cu poporul rus împotriva Kremlinului, pentru a crea o nouă Rusie.

Kremlinul a negat implicarea în moartea sa.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă