15.1 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInternaționalFilipine și Franța vor să încheie un acord pentru a desfășura militari...

Filipine și Franța vor să încheie un acord pentru a desfășura militari unul pe teritoriul celuilalt

Miniştrii apărării din Filipine şi Franţa, Gilbert Teodoro, respectiv Sebastien Lecornu s-au angajat sâmbătă la Manila să îşi continue eforturile pentru un acord care să permită celor două state să desfăşoare militari unul pe teritoriul celuilalt, transmite AFP, preluat de agerpres.ro.

Cei doi oficiali nu au anunţat un calendar pentru negocierea înţelegerii, dar – arată un comunicat comun – au semnat o scrisoare de intenţie pentru “a ridica nivelul de interacţiune şi a consolida schimburile printr-o cooperare practică”.

Filipinele au încheiat deja acorduri de acest tip cu Statele Unite şi cu Australia şi au convenit să înceapă negocieri cu Japonia.

Situat în Marea Chinei de Sud, arhipelagul filipinez se confruntă cu revendicările Beijingului privind teritoriul maritim şi încearcă în acest context să îşi întărească apărarea.

Lecornu a subliniat că marina militară franceză efectuează deja mai multe exerciţii şi operaţiuni militare în regiune.

Teodoro a declarat că a fost de acord cu omologul său să colaboreze “pe baza valorilor comune” nu doar în Marea Chinei de Sud, ci în întreaga regiune Pacifică, unde – reaminteşte AFP – trăiesc 1,6 milioane de cetăţeni francezi în şapte teritorii, printre care Noua Caledonie şi Polinezia Franceză, iar Franţa are o zonă economică exclusivă de nouă milioane de kilometri pătraţi. 

Filipine și SUA își întăresc armatele împotriva Chinei

Filipine a acordat Statelor Unite(SUA) un acces mai larg la bazele sale militare, permițând trupelor americane să poziționeze echipamente și cazărmi în locații care anterior erau interzise, pentru a face față amenințării Chinei.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, face un turneu în Asia, cu ochii către sfera de influență mai asertivă a Chinei, potrivit Reuters.

Statele Unite ar avea acces la alte patru locații, în temeiul Acordului de cooperare consolidată în domeniul apărării (EDCA) din 2014, a declarat secretarul pentru Apărare al SUA, Lloyd Austin și al Filipinelor, Carlito Galvez, într-o conferință de presă comună la sediul militar filipinez din Manila.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Taximetriștii continuă și astăzi protestul din Capitală

Taximetriştii membri ai Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) continuă astăzi protestele în Piaţa Constituţiei, solicitând emiterea, în...

Ciucă nu a putut trece de la Galbena de Odobescu la un vin de calitate

Ilustrație: Marian Avramescu Obișnuit cu Galbena de Odobescu, care i-a fost băgată pe gât de către marele ospătar de la recepțiile organizate la Palatul...

Ministerul de Interne vrea să angajeze 5000 de oameni prin încadrare directă, adică direct din viața civilă

Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a înaintat Guvernului un Memorandum prin care solicită angajarea a 5200 de oameni în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Memorandumul...
Ultima oră
Pe aceeași temă