Fiecare țigară reduce durata vieții cu 20 de minute, arată un studiu recent, iar cifra este aproape dublă față de estimările din anul 2000 și sugerează că o cutie de 20 de țigări costă, în medie, aproximativ șapte ore din viața unei persoane.
Fiecare țigară reduce durata vieții cu 20 de minute, arată un studiu recent
Fumătorii sunt încurajați să renunțe la acest viciu în 2025, după o evaluare recentă a efectelor dăunătoare ale fumatului, care a relevat că acesta scurtează durata vieții mult mai mult decât se credea anterior, scrie The Guardian.
Cercetătorii de la University College London au descoperit că, în medie, fiecare țigară fumată reduce durata vieții cu aproximativ 20 de minute, ceea ce înseamnă că o cutie de 20 de țigări poate scurta viața cu aproape șapte ore.
CITEȘTE ȘI – Cazurile de norovirus sunt în creștere
Conform analizei, un fumător care consumă zece țigări pe zi și renunță la fumat pe 1 ianuarie ar putea preveni pierderea unei zile întregi de viață până pe 8 ianuarie.
Dacă ar renunța până pe 5 februarie, ar putea adăuga o săptămână la speranța de viață, iar dacă ar renunța până pe 5 august, ar câștiga o lună în plus. Până la sfârșitul anului, ar putea evita pierderea a 50 de zile din viață, conform studiului.
Fumatul este una dintre principalele cauze prevenibile ale bolilor și deceselor la nivel global, ucigând până la două treimi din utilizatorii pe termen lung.
În Regatul Unit, fumatul cauzează aproximativ 80.000 de decese anual și reprezintă un sfert din totalul deceselor cauzate de cancer în Anglia.
Studiul, realizat la comanda Departamentului de Sănătate, se bazează pe cele mai recente date din British Doctors Study, un studiu demarat în 1951, unul dintre primele studii mari care au analizat efectele fumatului, și din Million Women Study, care urmărește sănătatea femeilor din 1996.
În timp ce o evaluare anterioară, publicată în BMJ în 2000, estima că fiecare țigară reduce speranța de viață cu aproximativ 11 minute, analiza recentă publicată în Journal of Addiction aproape dublează această cifră la 20 de minute – 17 minute pentru bărbați și 22 de minute pentru femei.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!