Scăparea Guvernului care a dat o Ordonanță de urgență în favoarea OMV-Petrom a născut multe întrebări fără răspunsuri în spațiul public, iar cei doi parteneri de Coaliție, PNL și PSD, își pasează vina unul altuia.
De departe vreo rezolvarea a cazului OMV în privința achitării taxei de solidaritate așa cum a fost prevăzută de Guvern la sfârșitul anului trecut. După ce am ascultat promisiunile șefului ANAF, Lucian Heiuș, că va clarifica problema și și-a dat singur termen limită și care a expirat de vreo două săptămâni, acum Fiscul spune că așteaptă ca Finanțele să dea o dispoziție clară în privința aplicării legii în situația OMV.
Astfel că Ministerul de Finanțe Adrian Câciu oriunde este zărit este asaltat cu celebra întrebare: Va plăti OMV taxa de solidaritate la fel ca celelalte companii? Și pentru că răspunsul încă este incomplet, jurnaliștii reiau întrebarea sub alte forme, doar că ministrul a început să fie iritat și a spus la finalul unei declarații de presă că va face dezvăluri despre cazul OMV. Vă redăm transcriptul EXCLUSIV R.L. cu declarațiile făcute în spatele camerelor de luat vederi:
,,Ce aveți? Îmi puneți niște întrebări că dați pe surse. … Nu vedeți că sunt unii care vor să mă facă să plec acum acasă? Nu vă dați seama unde jucați. O să vorbesc după ce nu o să mai fiu ministru. Sunt omul care a luat 3 miliarde de euro din această industrie, mă mir că mai trăiesc.” a spus Adrian Câciu după o sesiune de întrebări din parte jurnaliștilor.
De unde a pornit totul?
OMV estimase că nu va intra sub incidența suprataxei, conform legislației din România (OUG 186/2022). Și asta deoarece suprataxa vizează companiile care au cel puțin 75% din cifra de afaceri în anumite sectoare, ceea ce nu ar fi fost cazul OMV Petron. Anunțul, făcut într-un document destinat acționarilor, a stârnit însă reacții aprinse la Guvern, unde se evaluase că această contribuție de solidaritate va aduce 3,9 miliarde de lei.
Într-un prim răspuns, Bruxelles-ul a precizat că atât procentajul, cât și sectoarele (practic, codurile CAEN) stipulate în legislația adoptată în România au respectat regulamentul european. Ceea ce ar însemna că, dacă estimarea OMV Petrom e corectă, gigantul energiei din România nu va intra sub incidența acestei suprataxe.
Totuși, Comisia a cerut date suplimentare privind modul în care s-a calculat cifra de afaceri a companiie. Aici elementul crucial ar fi dacă se ia în calcul și comercializarea produselor finite sau nu. Deci răspunsul venit de la Bruxelles nu e tranșant.
Și președintele Klaus Iohannis a prezentat propriul punct de vedere cu privire la cazul OMV și a dat vina pe Ministerul Finanțelor. El a afirmat că Adrian Câciu nu s-ar fi consultat cu ministrul Energiei când a elaborate documentul. Iohannis a cerut Ministerului Finanțelor să clarifice dacă OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate.
„Dacă va plăti sau nu o să vă spună cu siguranță cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanțelor. Am fost puțin surprins când m-am informat după aprobare și am aflat că Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție. Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanțe, ceea ce este în principiu în regulă, pentru că vorbim de o taxă, de un impozit. Solicitarea mea a fost una singură: ca acest act să fie legal și clar, adică să nu încalce nicio directivă și nicio lege în vigoare în România și să fie atât de clar încât să nu apară discuții dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem la televizor: toată ziua, bună ziua se discută dacă este sau nu este. Cred că cei care eu lucrat pe document trebuie să vină să îl clarifice”, a declarat Klaus Iohannis.
Doar că ministrul de Finanțe spune exact contrariul și anume că nu a fost consultat când a fost făcută documentația legislativă.
”Nu am fost consultați atunci când s-a realizat acest regulament. Ceea ce vom vedea la final, la nivelul lunii iunie, este că aceste companii vor avea taxa de solidaritate. Toate elementele sunt în atributul ANAF și există elemente prin care elementele pe care le-a enunțat o anumită companie să se vadă dacă sunt corecte sau incorecte”, a spus Adrian Câciu.
Rămâne un mare semn de întrebare. A fost greșit intenționat actul normativ pentru ca austriecii de la OMV să nu achite nimic statului român? Parcă eram supărați pe austrieci că ne-am pus bețe în roate în privința aderării noastre la Schengen și ar fi trebuit să ne treacă supărarea după ce Iohannis a decis în urmă cu o lună să-l retrimită pe ambasadorul român la Viena, după ce-l retrăsese în luna decembrie.