Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) este unul din semnatarii unei scrisori adresate Comisiei Europene prin care europarlamentarii critică, tăierile bugetare aduse Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi. În calitate de negociator șef al bugetului UE pentru anul 2023, Nicu Ștefănuță a obținut mărirea bugetului Parchetului European care se ocupă cu investigarea și recuperarea fondurilor europene furate sau al TVA-ului fraudat.
„Parchetul European este o instituție pentru care m-am bătut mereu ca negociator al bugetului pentru ca este important să luptăm cu corupția, să recuperăm banii europeni care ajung în buzunarele unor baroni și nu în spitale, școli, proiecte bune pentru comunitate. Critic aceste tăieri care vin într-un moment total nepotrivit, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovei performează și livrează mult peste așteptările politicienilor, bugetul lor trebuie crescut, nu tăiat. Eu am cerut creșteri bugetare în fiecare an pentru Parchetul European, pentru că este important să recuperăm banii europeni furați”, a declarat Nicu Ștefănuță.
Iată conținutul scrisorii care arată că Parlamentul European nu este mulțumit de tăierile bugetare făcute de Comisie.
„O publicație recentă dezvăluie că procurorii europeni amenință că vor da în judecată Comisia Europeană în urma reducerii de 5 milioane de euro a finanțării pentru Parchetul European și, în special, pentru Departamentul de Tehnologia Informației. Această decizie nejustificată va avea un impact foarte negativ asupra celor aproximativ 200 de cazuri investigate pentru presupusa deturnare a resurselor Facilității de recuperare și reziliență și cazul acordului privind vaccinul împotriva coronavirusului între președintele Comisiei și Pfizer.
Suntem informați că șefa Parchetului European, Laura Covesi, amenință cu acțiuni în justiție imediată care ar putea ajunge în curând la Curtea Europeană de Justiție.
Acest caz, cu câteva zile înainte de alegerile europene critice, afectează iremediabil prestigiul și imparțialitatea instituțiilor europene, dând impresia unei mușamalizări a dosarelor foarte grave instrumentate de Parchetul European împotriva intereselor financiare ale Uniunii. În același timp, oferă argumente pentru ca forțele eurosceptice și populiste să atace credibilitatea și independența morală a instituțiilor, susținând că acestea aplică regulile în mod selectiv.
Valoarea reducerii, 5 milioane EUR, este nesemnificativă pentru mărimea bugetului UE și, evident, nu are o justificare bugetară. Cu toate acestea, este crucial pentru continuarea unei serii de investigații.
Din aceste motive, vă facem apel să vă ridicați la înălțime, să restabiliți bugetul și să păstrați prestigiul instituțiilor și al UE prin sprijinirea activă a independenței Parchetului European.”
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!