3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalEuropa se mobilizează: Recrutări în masă, din cauza amenințării războiului cu Rusia

Europa se mobilizează: Recrutări în masă, din cauza amenințării războiului cu Rusia

Mai multe națiuni europene au reintrodus sau extins serviciul militar, pe fondul amenințării Moscovei

Riscurile pentru un război extins în Europa au crescut, după ce președintele rus Vladimir Putin „a recurs la un conflict deschis” în Ucraina, urmărindu-și scopul de a „recrea imperiul sovietic”, a declarat generalul Wesley Clark, fost comandant suprem aliat al NATO în Europa, transmite CNN.

„Ne dăm seama că am putea fi nevoiți să adaptăm modul în care ne mobilizăm pentru război și producem echipamente militare și recrutăm și pregătim personal”, a declarat și Robert Hamilton, șeful cercetării Eurasia la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă, ofițer al armatei americane timp de 30 de ani.

„Este tragic de adevărat că suntem aici, în 2024, și ne confruntăm cu întrebări legate de cum să mobilizăm milioane de oameni, pentru a fi aruncați într-o mașină de tocat carne de război”

Robert Hamilton

Mai multe țări europene au oprit recrutarea obligatorie, după Războiul Rece, dar mai multe națiuni, în special în Scandinavia și Țările Baltice, au reintrodus-o în ultimii ani, în mare parte din cauza amenințării ruse. Neînrolarea poate duce la amenzi sau chiar la închisoare, în unele țări.

Letonia este cel mai recent caz. Serviciul militar obligatoriu a fost reintrodus la 1 ianuarie anul acesta, după ce a fost desființat în 2006. Cetățenii de sex masculin vor fi „puși în așteptare”, în termen de 12 luni de la împlinirea vârstei de 18 ani sau după absolvirea studiilor.

„La început au fost multe respingeri”, a spus Arturs Pīlācis, un student de 20 de ani. Încă nu este pe lista de așteptare pentru înrolare, dar a urmat, în mod voluntar, un curs militar de o lună.

În aprilie, Norvegia a prezentat un plan ambițios pe termen lung, care aproape că va dubla bugetul de apărare al țării și va adăuga peste 20.000 de soldați, angajați și rezerviști înrolați în forțele armate.

„Avem nevoie de o apărare adecvată scopului în mediul de securitate emergent”, a spus premierul Jonas Gahr Store.

Dezbateri despre recrutare au avut loc și în alte țări europene care, în prezent, nu o solicită. În Marea Britanie, conservatorii au promovat ideea serviciului militar, în campania lor electorală.

Dar, poate cea mai surprinzătoare transformare, este în Germania care, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a avut o aversiune față de militarizare. Acum, Germania și-a actualizat planul, în cazul în care ar putea izbucni un conflict în Europa. Ministrul Apărării, Boris Pistorius a prezentat o propunere pentru un nou serviciu militar voluntar: „Trebuie să fim pregătiți pentru război până în 2029”, a spus ministrul Pistorius.

Alianța NATO și-a revizuit strategia și și-a sporit capacitățile în ultimul deceniu, ca răspuns la amenințarea tot mai mare din partea Moscovei.

Atacul pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei în 2022, care a urmat sprijinului său pentru separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei și anexării ilegale a Crimeei în 2014, i-a determinat pe aliați să reevalueze dacă erau pregătiți pentru război și să-și întărească apărarea.

Întrucât recrutarea rămâne un subiect nepopular în unele țări, NATO se luptă să-și atingă noul obiectiv de a avea 300.000 de oameni, pregătiți pentru a fi activați într-o lună și încă o jumătate de milion, disponibil în șase luni.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Ungaria mediază între Rusia și Ucraina pentru a proteja transporturile energetice

Conducta, care trece prin Ucraina, este una dintre ultimele rute principale de gaze rusești către Europa Ungaria este în discuții cu Rusia și Ucraina pentru...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...
Ultima oră
Pe aceeași temă