Noul cod fiscal intrat parțial în vigoare din august anului trecut, la care s-au adăugat criza energetică și inflația galopantă își arată colții. Potrivit ONRC, în luna ianuarie, numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 50 de procente și asta nu e tot, căci abia la finalul anului vom constata adevăratul dezastru.
Nici acum, ministerul finanțelor nu recunoaște greșelile făcute prin adoptarea Noului Cod Fiscal, iar efectele pe care continuă să le producă vor semăna dezastru în rândul întreprinderilor mici și mijlocii.
Însuși, șeful ANAF spunea la sfârșitul anului trecut că anul 2023 nu ar trebui să mai aducă vreo modificare, însă PSD pregătește noi măsuri, care spune Marcel Ciolacu ar veni să corecteze anumite erori sau măcar să se adune bani la bugetul de stat.
„Din ce discutăm noi la nivelul ministerului și agenției, anul 2023 nu ar trebui să aducă nicio modificare a Codului Fiscal, chiar dacă toate modificările făcute prin OUG 16 nu au dus la creșterea taxelor și impozitelor principale, au fost multe ajustări, multe lucruri puse pe un făgaș poate normal, aici vorbim de cotele reduse de TVA unde existau niște discrepanțe. În 2023 nu se va mai face nici măcar o ajustare și este normal acest lucru”, afirma Ovidiu Lucian Heiuș, președinte Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Potrivit datelor Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), 3.374 firme au fost dizolvate în prima lună a acestui an, cu 41,17% mai multe comparativ cu ianuarie 2022.
Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 681 de firme (număr în creştere cu 64,1%), şi în judeţele Timiş (174, +53,98%), Constanţa (167, +19,29%), Cluj (144, +38,46%) şi Ilfov (138, plus 33,98%).
La polul opus, cele mai puţine dizolvări de firme au fost consemnate în judeţele Ialomiţa, respectiv 12 (+20%%), Mehedinţi (14, -6,67%) şi Covasna (17, -10,53%).
Domeniul de activitate care a înregistrat cele mai multe dizolvări de firme, în ianuarie 2023, este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde s-au consemnat 948 de dizolvări la nivel naţional. Faţă de perioada similară a anului anterior, dizolvările din acest sector au crescut cu 25,56%.
De asemenea, activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, construcţiile, precum şi industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme, şi anume 348 (+81,25%), 318 (+40,71%), respectiv 291 (+46,97%).
Și transportatorii se plâng în continuare de noul cod fiscal, care combinat cu creșterea prețului la carburanți și mărirea RCA-ului va duce la falimentul mai multor companii de transport.
„Pierderile calculate în urma aplicării prevederilor actuale pentru viitorul Cod fiscal sunt de circa 1,5 miliarde de euro pe an. În acelaşi timp, continuă scumpirea carburanţilor, chiar şi când preţul barilului de petrol scade, însă Consiliul Concurenţei consideră că este normal să se întâmple aşa. La fel consideră şi în legătură cu scumpirea poliţelor RCA, la toate firmele de asigurări”, au transmis reprezentanţii COTAR.
Reprezentanţii Coface România estimează că, la finalul anului 2023, vom înregistra o creştere cuprinsă între 7% şi 10% a numărului de insolvenţe comparativ cu anul trecut.
„Inflaţia şi dobânzile, atât cele pentru populaţie, companii cât şi cele aferente titlurilor de stat, au atins maximul ultimului deceniu. Perioada banilor ieftini a apus, consumul din retail frânează puternic, venitul disponibil al multor gospodării este diminuat, ceea ce nu stimulează creditarea şi investiţiile private. În acest context, este normal să vedem creşterea insolvenţelor şi deteriorarea comportamentului de plată în rândul companiilor, trend care va continua cel mai probabil pe întreg parcursul anului curent.”, a afirmat Iancu Guda, Services Director Coface România.
Și cifrele pe anul trecut sunt dezastruoase
Peste 6.700 de companii au intrat în insolvenţă în 2022, o creştere de 10% faţă de 2021, însă 67 au active de peste 1 milion euro, arată un studiu CITR. Cele 67 de companii mari cumulează peste 5.500 de angajaţi, au active în valoare de peste 1,5 miliarde lei şi datorii la bugetul statului de peste 170 milioane lei.
În schimb, cel mai bine anul trecut cu profituri record cu dus-o companiile din energie, băncile ca urmare a creșterii ROBOR și IRCC, dar și clinicile medicale private, care au raportat profituri peste anii anteriori.
Este greu de înțeles cum cu fonduri de zeci de miliarde de la Uniunea Europeană, în țara noastră cresc numărul insolvențelor. În acești ani mai mult ca niciodată este nevoie de proiecte și firme care să cheltuie banii europeni.