7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalEconomia Ucrainei rezistă: investiții străine în creștere, privatizări și expansiune internațională

Economia Ucrainei rezistă: investiții străine în creștere, privatizări și expansiune internațională

În ciuda prelungirii conflictului cu Rusia, mediul de afaceri din Ucraina continuă să demonstreze reziliență, atrăgând investiții străine și extinzându-se pe piețele internaționale.

Potrivit unei analize KPMG, piața de fuziuni și achiziții (M&A) din Ucraina a înregistrat 36 de tranzacții în primele nouă luni ale anului 2024, cu o valoare totală estimată la 643 milioane dolari, comparabilă cu situația din 2023.

Deși invazia rusă a cauzat haos economic în 2022, când au avut loc doar 28 de tranzacții de 494 milioane dolari, activitatea economică începe să se redreseze pe fondul reducerii inflației și creșterii economice.

Investiții străine: un semnal încurajator

În primele nouă luni ale anului, Ucraina a atras 10 tranzacții de investiții străine, totalizând 473 milioane dolari. Capitalul străin a provenit în principal din America de Nord (255 milioane dolari, prin trei tranzacții) și Europa (159 milioane dolari, prin cinci tranzacții).

Sectoare precum metalurgia și mineritul, grav afectate de război, nu au înregistrat activitate pe piața M&A din cauza atacurilor asupra infrastructurii și a proximității față de front.

Un exemplu remarcabil îl reprezintă achiziția unui pachet de 12,6% din compania ucraineană MHP de către compania saudită SALIC, pentru 54 milioane dolari. În telecomunicații, NJJ Capital, deținută de miliardarul francez Xavier Niel, a realizat o tranzacție de peste 600 milioane dolari, prin fuziunea operatorului Lifecell cu Datagroup-Volia.

Sectorul tehnologic, lider la atragerea fondurilor

Companiile ucrainene de tehnologie au atras cele mai multe investiții, cu șase tranzacții însumând 290 milioane dolari. O rundă de finanțare majoră, de 200 milioane dolari, a fost acordată unicornului Creatio, subliniind interesul investitorilor pentru inovație.

Totodată, companiile ucrainene au realizat 10 tranzacții internaționale, în valoare de 55 milioane dolari, cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Microsoft își extinde soluțiile de AI: Modele interne și externe pentru reducerea dependenței de OpenAI

Microsoft lucrează intens la integrarea unor modele de inteligență artificială dezvoltate intern și de alte terțe părți în platforma sa Microsoft 365 Copilot. Potrivit surselor...

Dan Petrescu rămâne pe banca CFR Cluj și primește o veste excelentă. Karlo Muhar revine în Gruia

Dan Petrescu a fost confirmat în funcția de antrenor al CFR Cluj, iar conducerea clubului i-a promis întăriri în perioada de mercato, inclusiv revenirea...

România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde de euro, între 2019-2023, majoritatea investitorilor fiind străini

Principalele sectoare beneficiare au fost industria auto, tehnologia, industria alimentară, producția ușoară și sectorul medical O analiză publicată de EY România arată că, în perioada...
Ultima oră
Pe aceeași temă