-0.3 C
București
marți, 31 ianuarie 2023
AcasăInternaționalE dezastru după ce uraganul Fiona a lovit Republica Dominicană

E dezastru după ce uraganul Fiona a lovit Republica Dominicană

Uraganul Fiona a lovit luni Republica Dominicană, după ce a provocat inundaţii şi pagube importante în Puerto Rico, unde a lăsat locuitorii fără electricitate şi a continuat să aducă ploi abundente, relatează AFP.

„Daunele aduse infrastructurii (…) şi caselor au fost catastrofale”, a declarat guvernatorul din Puerto Rico, Pedro Pierluisi, într-o conferinţă de presă. „Este o perioadă grea, dar oamenii noştri sunt puternici”, a adăugat oficialul.

După ce a traversat Puerto Rico, ochiul uraganului Fiona a atins zona de uscat pe coasta Republicii Dominicane în jurul orei 07:30 GMT, însoţit de viteze ale vântului de 144 km/h, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC).

Autorităţile dominicane nu au făcut deocamdată publică o evaluare a pagubelor cauzate de Fiona, însă mass-media locale au relatat despre inundaţii în oraşele costiere din estul ţării, precum şi despre căi rutiere afectate.

Potrivit Biroului Naţional de Meteorologie (Onamet), ploile vor continua să cadă asupra Republicii Dominicane „cel puţin până joi”.

Înainte de sosirea uraganului Fiona în Republica Dominicană, pentru 13 dintre cele 32 de provincii ale insulei, din nord şi est, a fost emisă avertizare cod roşu.

Ploile abundente au început să cadă duminică seara asupra Nagua, un oraş costier cu aproximativ 80.000 de locuitori, situat în una dintre regiunile vizate de codul roşu, relatează agerpres.ro.

Uraganul Fiona a provocat pagube imense în Republica Dominicană, iar acum s-a declarat stare de urgenţă

Anterior, în Puerto Rico, uraganul a provocat alunecări de teren, a doborât copaci şi stâlpi de înaltă tensiune, a făcut unele drumuri impracticabile şi a condus la prăbuşirea unui pod în oraşul Utuado, în regiunea muntoasă din centrul insulei.

„Din păcate, ne aşteptăm la mai multe ploi în toată insula astăzi şi mâine”, a declarat luni guvernatorul din Puerto Rico, îndemnând locuitorii să rămână în case sau în adăposturi şi să nu se aventureze pe stradă.

„În multe zone, unde nu au fost niciodată până acum inundaţii, a existat o acumulare de apă fără precedent, (…) mai mult decât am văzut în timpul uraganului Maria”, a explicat Pierluisi, potrivit agerpres.ro.

Fostă colonie spaniolă, Puerto Rico, care a devenit teritoriu american la sfârşitul secolului al XIX-lea înainte de a dobândi statut special de „stat liber asociat” în anii 1950, se confruntă de câţiva ani cu probleme grave de infrastructură.

Insula a fost devastată în 2017 de uraganele Irma şi Maria, care i-au deteriorat serios reţeaua electrică. Aceasta a fost apoi privatizată în iunie 2021 cu scopul declarat de a rezolva problema întreruperilor de energie electrică. Insula a suferit însă o pană generală în aprilie 2022.

Duminică, Fiona a crescut în intensitate de la nivel de furtună tropicală la uragan de categoria 1 pe scala Saffir-Simpson şi s-a abătut la ora locală 15:20 (19:20 GMT) asupra coastei de sud-vest din Puerto Rico, în apropiere de Punta Tocon, cu viteze ale vântului de până la 140 km/h. Preşedintele american Joe Biden a declarat stare de urgenţă pentru Puerto Rico.

Întregul teritoriu din Puerto Rico, care are peste trei milioane de locuitori, a rămas fără electricitate odată cu apropierea uraganului. Luni, alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru 100.000 de gospodării, potrivit guvernatorului.

În acelaşi timp, aproximativ 196.000 de gospodării au fost private de apă potabilă.

Odată cu încălzirea suprafeţei oceanelor, creşte şi frecvenţa uraganelor, mai intense, însoţite de vânturi mai violente şi precipitaţii mai abundente. Acestea prezintă un risc tot mai mare în special pentru comunităţile din regiunile costiere.

Fiona a provocat pagube grave în timpul trecerii sale prin Guadelupa, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Pe alocuri, apa a crescut cu peste 1,5 metri. Un bărbat şi-a pierdut viaţa după ce casa în care se afla a fost luată de apele unui râu ieşit din matcă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ambasadarul ucrainean în Germania face presiuni pentru avioanele de luptă împotriva Rusiei

Ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, a subliniat luni cât de importante sunt avioanele de luptă în războiul împotriva Rusiei, informează dpa. "Încă nu am...
00:00:47

Blinken îl întâlnește pe președintele Sisi din Egipt, în timpul turneului din Orientul Mijlociu

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a purtat discuții cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și cu ministrul de externe Sameh Shoukry luni...

Ambasadarul ucrainean în Germania face presiuni pentru avioanele de luptă împotriva Rusiei

Ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, a subliniat luni cât de importante sunt avioanele de luptă în războiul împotriva Rusiei, informează dpa. "Încă nu am...
Ultima oră
Pe aceeași temă