2.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaDrone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB

Un atac cu dronă ucraineană lansat peste noapte a distrus un depozit de muniții în regiunea Tver din vestul Rusiei, a declarat pentru CNN o sursă a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Dronele ucrainene au vizat depozitul operat de Ministerul rus al Apărării din orașul Toropets, care depozita sisteme de rachete tactice Iskander, sisteme de rachete tactice Tochka-U, bombe aeriene dirijate și muniție de artilerie, a spus aceeași sursă.

Incendii mari au izbucnit de la resturile de drone respinse de apărarea antiaeriană locală, a declarat guvernul regional, determinându-l pe guvernatorul, Igor Rudenya, să ordone o evacuare parțială a zonei în primele ore ale dimineții.

exploziile din atacul cu drone ar fi putut genera activitate seismică. Ben Dando, seismolog la fundația norvegiană de cercetare seismologie NORSAR, a declarat pentru CNN că senzorii săi „au detectat semnale seismice, cu magnitudinea 2,5 până la 2,8, în nord-vestul Rusiei, care par să fie asociate cu atacul cu drone lansat de Ucraina”.

NORSAR, care folosește monitoare seismice din 2022 pentru a evalua impactul războiului din Ucraina, analizează în prezent datele preliminare pentru a surprinde întreaga amploare a exploziei, a adăugat Dando.

Agenția de știri de stat rusă TASS a raportat că un atac cu dronă a fost lansat peste noapte asupra orașului Toropets, provocând un incendiu „din cauza căderii de resturi”, fără a menționa în mod specific vreo țintire a unei instalații de armare.

Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare, verificate de CNN, au arătat detonări puternice și mai multe clădiri în flăcări, din complexul de depozit.

Sursa de securitate ucraineană a declarat pentru CNN că atacurile de această natură sunt folosite „metodic” pentru a reduce potențialul de rachete al Rusiei, adăugând că planurile pentru alte atacuri asupra instalațiilor militare ruse „similare” „este în curs”.

Toropets este situat la aproximativ 300 de mile de granița cu Ucraina și la aproximativ 250 de mile vest de Moscova.

Ucraina și-a împins aliații cheie, inclusiv Statele Unite, să dea voie pentru a efectua lovituri cu rachete asupra țintelor aflate mai adânc pe teritoriul Rusiei. Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a avertizat membrii NATO că ridicarea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a sistemelor de rachete cu rază lungă de acțiune, ar însemna intrarea în război cu Rusia.

Construcția depozitului a făcut parte dintr-un program guvernamental din 2012, stabilit pentru a îmbunătăți stocarea Rusiei de rachete, muniții și explozibili. Potrivit Ministerului rus al Apărării, programul, în valoare de 90 de miliarde de ruble (aproape 980 de milioane de dolari), prevedea construirea a 13 depozite moderne de arme, scrie Kyiv Independent.

Construcția din Toropets, un oraș de 11.000 de locuitori, urma să fie deschisă în octombrie 2018, în conformitate cu toate standardele internaționale moderne de securitate.

„Arsenalul asigură depozitarea sigură și securizată, protejează armele de lovituri aeriene și de rachete și chiar de deteriorarea unei explozii nucleare”, a declarat în 2018, ministrul adjunct rus al Apărării de atunci, Dmitri Bulgakov.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern

Preşedintele Senatului, liberalul Ilie Bolojan, a declarat, luni, că Guvernul propus pentru învestire este „o necesitate pentru România”, menţionând că „aici nu mai e...

Cea mai veche tăbliță cu cele Zece Porunci vândută pentru peste 5 milioane de dolari

Cea mai veche tăbliță cunoscută, inscripționată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost adjudecată la o licitație organizată de Sotheby’s New York...

Cosmin Matei şi-a prelungit contractul cu clubul de fotbal Sepsi OSK

Cosmin Matei, mijlocașul în vârstă de 33 de ani, și-a prelungit contractul cu Sepsi OSK până în vara anului 2026, cu opțiune de prelungire...
Ultima oră
Pe aceeași temă