Conform noului Regulament-Cadru, primarul și Consiliul local pot propune demiterea unui director de școală
Începând cu anul școlar 2024-2025, directorii de școli pot fi demiși la „propunerea motivată a autorității publice locale, care anual evaluează respectarea contractului și a planului de management administrativ-financiar”, iar „hotărârea finală aparține inspectoratelor școlare județene ISJ/ISMB”, conform unei prevederi noi din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.
Prevederea din ROFUIP 2024 pune în aplicare o prevedere din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Edupedu.ro precizează că toți din Inspectoratele Școlare Județene sunt numiți politic, iar mulți dintre directorii de școli de asemenea sunt puși din pix.
În proiectul pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației, prevederea nu includea faptul că propunerea autorității publice locale de demitere a directorului trebuie să fie motivată, scrie edupedu.ro.
Directorul mai poate fi demis „pentru încălcarea cu vinovăție a obligațiilor stabilite prin contractul de management, cu respectarea procedurii de cercetare disciplinară, prevăzută de Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare”.
Prevederea privind demiterea directorului la propunerea autorității publice locale nu se regăsește în Regulamentul Cadru din 2022.
„Directorul unității de învățământ de stat poate fi eliberat din funcție la propunerea motivată a consiliului de administrație al inspectoratului școlar, la propunerea a 2/3 dintre membrii consiliului de administrație al unității de învățământ sau la propunerea consiliului profesoral, cu votul a 2/3 dintre membri. În această ultimă situație este obligatorie realizarea unui audit de către inspectoratul școlar. Rezultatele auditului se analizează în consiliul de administrație al inspectoratului școlar. În funcție de hotărârea consiliului de administrație al inspectoratului școlar, inspectorul școlar general emite decizia de eliberare din funcție a directorului unității de învățământ”, conform Art. 20, alin. 8.