Investigațiile continuă după ce vineri dimineață un incendiu violent a izbucnit în secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli infecțioase din Constanța.
Descoperirile făcute la doar câteva ore de la lichidarea incendiului sunt însă uluitoare! Spitalului i s-au descoperit multe nereguli la începutul acestui an a susținut Raed Arafar într-o conferință de presă, printre care faptul că instalația pentru detectarea incendiilor nu exista.
Cu toate că în ultimul an au fost 3 incidente de acest fel, spitalul funcționa de 14 ani fără aviz și autorizație la incendiu, deși era o obligație.
„Spitalul a fost supus la două controale, în 2020 și unul în februarie 2021. La ultimul control au fost anumite nereguli trecute în raport: la instalațiile electrice și la unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate în modul cum sunt reglate. S-a constatat nefuncționarea instalației de semnalizare a incendiilor. Existau în spital senzori pentru oxigen, dar instalația pentru detectarea incendiilor nu exista”, a explicat Raed Arafat.
Cauza izbucnirii incendiului de vineri va fi stabilită în cadrul unui dosar penal deschis de Parchetul de lângă Tribunalul Constanța. În urma incidentului au decedat șapte persoane.
„Cauza probabilă este în curs de cercetare. Având și victime decedate s-a deschis un dosar penal și toate cercetările sunt în coordonarea organelor abilitate. După ce pacienții au fost evacuați au fost transferați la alte unități spitalicești. Nu mai avem leziuni grave sau arsuri grave în rândul pacienților”, a declarat colonelul Cristian Radu de la IGSU.
Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța nu avea de 14 ani autorizație la incendiu
Colonelul a precizat că că Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța funcționa din 2007 fără aviz sau autorizație la incendiu.
„În 2017 s-a comunicat, în timpul unui control al ISU, când s-a comunicat conducerii spitalului obligația. Nu au fost comunicate documente. Nu există solicitare și depunere de acte prin care să se solicite autorizația de securitate la incendiu, deși în 2007 s-a născut această obligație”, a completat colonelul Cristian Radu.