19.3 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăȘtirile zileiDepartamentul de Stat: Un oficial american a vorbit cu americani Griner și...

Departamentul de Stat: Un oficial american a vorbit cu americani Griner și Whelan, deținuți de Rusia

Un oficial consular american a vorbit marți (18 octombrie) cu Britney Griner și Paul Whelan, americani reținuți în Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

“A fost o propunere substanțială pe masă la începutul acestei veri pentru a facilita eliberarea lor. Guvernele noastre au comunicat în mod repetat și direct cu privire la această propunere, iar rușii ar trebui să accepte acest acord”, a spus el la o conferință de presă, potrivit Reuters.

Un ofițer consular a vorbit pe scurt la telefon cu ambii deținuți marți, a spus el fără a detalia.

Biden a luat legătura cu familiile celor doi deținuți la mijlocul lui septembrie

Acest oficial american a vorbit telefonic cu baschetbalista Britney Griner și cu Paul Whelan, deținuți de Rusia, după ce Biden s-a întâlnit cu membrii familiilor vedetei de baschet, la mijlocul lui septembrie, potrivit moldova.europalibera.org.
Aceasta este prima întâlnire față în față pe care președintele a avut-o cu rudele celor doi deținuți americani din Rusia.

În cadrul unor întâlniri separate în Biroul Oval, la 16 septembrie, Biden a discutat cu sora lui Whelan, Elizabeth Whelan, și apoi cu Cherelle Griner, soția medaliatei olimpice cu aur.

Într-o declarație după întâlniri, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că Biden a insistat în fața familiilor celor doi „angajamentul său continuu de a lucra prin toate căile disponibile pentru a-i aduce pe Brittney și Paul acasă în siguranță”.

„El s-a interesat de bunăstarea lui Elizabeth și Cherelle și a familiilor lor respective în această perioadă dureroasă”, a spus Jean-Pierre. „Președintele s-a bucurat de ocazia de a afla mai multe despre Brittney și Paul de la cei care îi iubesc cel mai mult și a recunoscut că fiecare minut în care sunt reținuți este un minut prea mult.”

Mai devreme în cursul zilei, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat reporterilor că „discuțiile sunt în curs de desfășurare” pentru a asigura eliberarea lui Griner.

Presa rusă: Doi cetățeni americani capturați în timp ce luptau în Ucraina

Presa rusă a difuzat vineri (17 iunie) imagini cu ceea ce au spus că sunt doi cetățeni americani capturați în timp ce luptau pentru Ucraina, ceea ce ar putea fi prima confirmare că cei doi au fost luați prizonieri.

Canalul de televiziune rus „Rossia 1” a difuzat un videoclip care prezintă un scurt interviu cu Andy Huynh, 27 de ani, din Hartselle, Alabama, și un bărbat pe care l-a identificat ca fiind Alexander Drueke, 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama.

Membrii familiei au declarat miercuri (15 iunie) că cei doi bărbați erau dispăruți de o săptămână în Ucraina și au spus că se temeau că au fost luați prizonieri, potrivit Reuters.

Cei doi cetățeni americani, capturați în Ucraina, au fost obligați să spună că sunt împotriva războiului
Într-un videoclip separat de șase secunde, postat pe aplicația de mesagerie Telegram, un bărbat cu barbă cu accent american vorbește într-o cameră și spune „Numele meu este Alexander Drueke, sunt împotriva războiului”. El a repetat „Sunt împotriva războiului” în rusă.

Într-un alt videoclip de două secunde, bărbatul pe care presa rusă l-a identificat drept Huynh a spus „Sunt împotriva războiului” în limba rusă.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat imaginile video.

Reuters nu a putut verifica dacă bărbații vorbeau liber sau independent, după ce le-a verificat conturile.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cum afectează comasarea alegerilor mii de tineri din România

Mai multe ONG-uri fac apel la premierul țării, Marcel Ciolacu căruia îi cer printr-o scrisoare deschisă să reducă, la 45 de zile înainte...

Cât de mult se poate apăra Europa fără ajutorul Americii?

Pentru ca Europa să umple golul lăsat de absența Americii ar fi necesar mult mai mult decât creșterea cheltuielilor pentru apărare. A doua...

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu cercetată disciplinar

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, cea în mâinile căreia stă soarta unuia dintre cele mai răsunăătoare procese din ultimii ani, cel al lui Vlad...
Ultima oră
Pe aceeași temă