Danemarca a anunţat luni semnarea unei declaraţii de intenţie ce vizează trimiterea a 300 de deținuți în Kosovo, în schimbul unei plăţi de 15 milioane de euro anual, o tranzacţie inedită pentru Copenhaga, relatează AFP.
„Guvernul kosovar şi-a exprimat intenţia de a pune la dispoziţia regatului Danemarcei capacităţi penitenciare din Kosovo pentru 300 de deţinuţi”, au transmis Pristina şi Copenhaga într-un document comun.
În schimb, „guvernul Danemarcei şi-a transmis intenţia de a plăti anual 15 milioane de euro pentru o perioadă iniţială de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii automate pentru o perioadă suplimentară de cinci ani”, precizează textul difuzat de Ministerul danez al Justiţiei.
Săptămâna trecută, prezentând un proiect pentru a combate suprapopularea carcerală din Danemarca, autorităţile de la Copenhaga au transmis că vor să închirieze în Kosovo celule de închisoare pentru a trimite acolo 300 de deţinuţi, străini condamnaţi la expulzare după ce şi-au ispăşit pedeapsa.
Ei ar urma să fie încarceraţi începând cu 2023 la închisoarea de la Gjilan, la 50 de km de Pristina, pe care miniştrii de Justiţie din cele două ţări urmează să o viziteze marţi.
„Este un acord inovator, care va permite crearea de spaţiu în mod concret în închisorile noastre şi reducerea presiunii asupra agenţilor noştri penitenciari”, a transmis ministrul danez al Justiţiei, Nick Haekkerup, citat într-un comunicat, conform agerpres.ro.
Danemarca trimite deținuți în Kosovo și pentru a transmite un semnal acelor condamnați care nu sunt cetățeni danezi
Negocierile transmit de asemenea „un semnal clar cetăţenilor din ţări terţe condamnaţi la expulzare: viitorul vostru nu este în Danemarca, prin urmare nu vă veţi executa pedeapsa acolo”, a afirmat el.
În 2020, circa 350 de deţinuţi urmau să fie expulzaţi după ce şi-au ispăşit pedeapsa în închisorile daneze.
Din 2015, populaţia carcerală a crescut cu 19% în Danemarca şi a ajuns la 4.000 de deţinuţi la începutul lui 2021, ceea ce reprezintă o rată de ocupare de peste 100%, conform statisticilor naţionale.
În aceeaşi perioadă, numărul gardienilor s-a diminuat cu 18% în regatul scandinav, care are o populaţie de 5,8 milioane de locuitori şi care este cunoscut pentru închisorile sale deschise rezervate deţinuţilor care execută pedepse mai mici de cinci ani.
Nu este pentru prima dată când Danemarca vrea să externalizeze în afara frontierelor UE gestionarea situaţiei străinilor. În iunie, Copenhaga a adoptat o lege care permite delocalizarea centrelor pentru solicitanţii de azil.
Citiți România Liberă și pe Google News!