Curtea Supremă a SUA a decis luni că foștii președinți au dreptul la imunitate împotriva urmăririi penale pentru acțiuni oficiale – dar nu și pentru comportamentul din viața privată. Decizia vine ca răspuns la un caz legat de cererile lui Donald Trump de imunitate absolută în cazul subversiunii electorale federale, potrivit Reuters.
„Președintele nu este mai presus de lege”. Președintele Curții Supreme Roberts spune că nu există imunitate prezidențială pentru „acte neoficiale”.
„Concluzionăm că, în conformitate cu structura noastră constituțională a puterilor separate, natura puterii prezidențiale impune ca un fost președinte să beneficieze de o anumită imunitate față de urmărirea penală pentru acte oficiale în timpul mandatului său”, a scris președintele Curții Supreme, John Roberts, în opinia de luni. „Cel puțin în ceea ce privește exercitarea de către președinte a puterilor sale constituționale fundamentale, această imunitate trebuie să fie absolută”.
„Președintele nu se bucură de imunitate pentru actele sale neoficiale și nu tot ceea ce face președintele este oficial. Președintele nu este mai presus de lege”, a scris Roberts, potrivit CNN.
John Roberts, judecătorul șef al Curții Supreme de Justiție, a mai declarat că instanța de judecată va trebui să evalueze care dintre presupusele comportamente ale lui Donald Trump sunt imunizate în conformitate cu noul test stabilit de Înalta Curte.
Opinia a precizat că vor fi necesare informări suplimentare pentru ca instanța de judecată să facă acest lucru.
„În consecință, trimitem instanței districtuale sarcina de a stabili în primă instanță – cu beneficiul informării care ne lipsește – dacă comportamentul lui Trump în acest domeniu se califică drept oficial sau neoficial”, a scris Roberts.
Roberts a declarat că a existat o lipsă de „analiză factuală” în avizele anterioare ale instanțelor inferioare care au respins imunitatea lui Trump. Roberts a respins disidența lui Jackson care „ne-ar fi cerut să definim exhaustiv fiecare aplicare a imunității prezidențiale”.
Decizia Curții Supreme de a-i acorda fostului președinte Donald Trump imunitate limitată în cazul din 6 ianuarie permite echipei juridice a lui Trump să continue litigiile și, eventual, să împingă cazul dincolo de luna noiembrie, a remarcat corespondentul juridic șef al CNN, Paula Reid.
„Faptul că Curtea Supremă a deschis ușa pentru continuarea procedurilor pentru continuarea litigiului face puțin probabil ca acest caz să ajungă înainte de noiembrie. Și motivul pentru care acest lucru este semnificativ este că, dacă Trump este reales, el poate face ca acest caz și cazul documentelor clasificate să dispară”, a declarat Reid.
Trump reacționează la decizia privind imunitatea
Fostul președinte Donald Trump a salutat hotărârea Curții Supreme privind imunitatea prezidențială, numind-o o „mare victorie pentru Constituție și democrație”.
Trump a postat pe Truth Social: „Mare victorie pentru Constituția și democrația noastră. Mândru să fiu american!”.
„Trump candidează deja la președinție ca infractor condamnat”, spune un consilier al lui Biden
Unul dintre consilierii de campanie ai lui Biden a declarat că decizia Curții Supreme privind imunitatea prezidențială „nu schimbă faptele” și a dublat acuzațiile potrivit cărora fostul președinte Donald Trump „a cedat” când a pierdut alegerile din 2020 în fața lui Joe Biden.
„Donald Trump a cedat după ce a pierdut alegerile din 2020 și a încurajat o mulțime să răstoarne rezultatele unor alegeri libere și corecte”, a declarat un consilier principal de campanie într-o declarație la scurt timp după ce instanța a emis decizia. „Trump candidează deja la președinție ca infractor condamnat pentru același motiv pentru care a stat cu mâinile în sân în timp ce mulțimea a atacat violent Capitoliul: el crede că este mai presus de lege și este dispus să facă orice pentru a obține și a păstra puterea pentru el.”
Judecătoarea Sonia Sotomayor nu s-a abținut în a-și exprima dezacordul
„Lăsați-l pe președinte să încalce legea, lăsați-l să exploateze însemnele funcției sale pentru câștig personal, lăsați-l să-și folosească puterea oficială în scopuri rele. Pentru că, dacă ar ști că într-o zi ar putea fi tras la răspundere pentru încălcarea legii, s-ar putea să nu fie atât de îndrăzneț și neînfricat pe cât ne-am dori să fie. Acesta este mesajul de astăzi al majorității. Chiar dacă aceste scenarii de coșmar nu se vor întâmpla niciodată, și mă rog să nu se întâmple niciodată, răul a fost făcut. Relația dintre președinte și oamenii pe care îi servește s-a schimbat irevocabil. În fiecare utilizare a puterii oficiale, președintele este acum un rege deasupra legii.”
„Ordonă echipei Seal 6 a Marinei să asasineze un rival politic? Imun. Organizează o lovitură de stat militară pentru a se menține la putere? Imun. Primește mită în schimbul unei grațieri? Imun. Imun, imun, imun.”
„Lăsați-l pe președinte să încalce legea, lăsați-l să exploateze însemnele funcției sale pentru câștig personal, lăsați-l să-și folosească puterea oficială în scopuri malefice. Pentru că, dacă ar ști că într-o zi ar putea fi tras la răspundere pentru încălcarea legii, s-ar putea să nu fie atât de îndrăzneț și neînfricat pe cât ne-am dori să fie. Acesta este mesajul de astăzi al majorității”.
Judecătorul nu și-a încheiat dezacordul cu limbajul tradițional „cu respect”.
„Cu teamă pentru democrația noastră, îmi exprim dezacordul”, a scris Sotomayor.
Curtea Supremă a SUA se va sesiza în problema imunității penale invocate de Donald Trump
Curtea Supremă a Statelor Unite(SUA) a acceptat miercuri să se sesizeze în problema imunităţii penale invocate de Donald Trump şi să o examineze la sfârşitul lunii aprilie, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, notează AFP, potrivit agerpres.ro.
O Curte de apel federală a respins pe 6 februarie imunitatea penală invocată de fostul preşedinte republican, redeschizând calea procesului său la Washington pentru încercarea de a inversa ilegal rezultatele alegerilor din 2020.
Curtea de apel federală a decis că cererea sa de imunitate nu este susţinută de Constituţie. Donald Trump a sesizat ulterior Curtea Supremă pentru a cere suspendarea deciziei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!