Curtea Supremă a SUA a confirmat marţi autenticitatea unui document intern care ar duce la sfârşitul dreptului constituţional la avort, publicat luni de site-ul Politico, subliniind însă că acesta nu reprezintă decizia „finală” a celei mai înalte instanţe americane, relatează AFP.
Într-un comunicat, şeful Curţii, judecătorul John Roberts a adăugat că a „dispus o anchetă” pentru a descoperi originea scurgerii de informaţii, care pare să anunţe un regres de 50 de ani, într-o epocă în fiecare stat american era liber să decidă sau nu autorizarea avortului.
Din punctul de vedere al magistratului, „această trădare” vizează „subminarea operaţiunilor Curţii”. Dar, a promis el, „ea nu va avea succes: munca Curţii nu va fi deloc afectată”.
Templul dreptului american, care a fost profund remaniat de Donald Trump, urmează să emită pe 30 iunie o decizie foarte aşteptată privind o lege din Mississippi care limitează termenul legal pentru avort, conform agerpres.ro.
Curtea Supremă a SUA a deschis dosarul despre dreptul la avort, după un verdict istoric din 1973 care îl permitea
În cadrul unei audieri din decembrie, magistraţii conservatori au părut înclinaţi să se folosească de acest dosar pentru a reveni, cel puţin în parte, asupra unui verdict istoric din 1973, ‘Roe v. Wade’, în care predecesorii lor au recunoscut dreptul constituţional la avort.
Documentul publicat luni de Politico este un proiect de decizie, redactat de judecătorul Samuel Alito şi distribuit colegilor săi în februarie.
„Noi estimăm că Roe v. Wade trebuie să fie anulat” şi că dreptul la avort „nu este protejat de nicio dispoziţie a Constituţiei”, scrie Samuel Alito în acest document de 98 de pagini.
EL reflectă existenţa, în februarie, a unei majorităţi pentru a susţine această poziţie, dar sunt posibile negocieri până la adoptarea unui verdict definitiv, notează France Presse.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!