La 25 aprilie 2023, judecătorul Piotr Hofmański, președintele Curții Penale Internaționale (CPI), și Catherine De Bolle, directorul executiv al Agenției Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii – Europol, au semnat un acord de lucru la sediul Europol din Haga (Țările de Jos).
Acordul oferă un cadru juridic pentru stabilirea unor relații de cooperare între CPI și Europol, pentru ca cele două instituții să își consolideze cooperarea și pentru a încuraja schimbul de informații, cunoștințe, experiență și expertiză.
„Aștept cu nerăbdare cooperarea și interacțiunea care vor avea loc în cadrul acestui acord de lucru. Expertiza și cunoștințele de specialitate ale Europol sunt de top la nivel mondial, iar CPI este norocoasă că poate beneficia de ele. Sunt convins că relația consolidată dintre CPI și Europol poate spori capacitatea ambelor noastre organizații de a-și îndeplini mandatele respective, iar principalul scop fiind faptul că trebuie să ne asigurăm că infracțiunile grave nu rămân nepedepsite”, spune Piotr Hofmański, președintele Curții Penale Internaționale (CPI).
CITEȘTE ȘI – EUROPOL: 50 de persoane arestate pentru trafic de hașiș și cocaină pe ruta africană
„Semnarea acestui acord de lucru reprezintă un important pas înainte în eforturile internaționale de a-i trage la răspundere pe cei vinovați de unele dintre cele mai grave crime din lume. La Europol, crimele de război, crimele împotriva umanității și genocidul fac parte din mandatul nostru din 2017. Am contribuit la crimele de război din peste 20 de zone de conflict diferite, cum ar fi Siria, Irak, Libia și, cel mai recent, Ucraina.
Acest nou nivel de cooperare cu CPI va permite un răspuns mai eficient la crimele internaționale de bază, toți actorii relevanți urmând să colaboreze și să facă schimb de informații și resurse pentru a pune capăt nedreptăților,” spune Catherine De Bolle, directorul executiv al Agenției Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii – Europol.
Ce include acest acord?
În cadrul acestui acord, cooperarea poate include schimbul de cunoștințe de specialitate, colectarea de probe, rapoarte de situație generală, rezultate ale analizei strategice, informații privind procedurile de cercetare penală, informații privind metodele de prevenire a criminalității, participarea la activități de formare, precum și furnizarea de consiliere și sprijin în cadrul investigațiilor penale individuale.
CPI este prima instanță penală internațională permanentă, bazată pe un tratat, înființată pentru a contribui la eliminarea impunității pentru autorii celor mai grave infracțiuni din comunitatea internațională, și anume crimele de război, crimele împotriva umanității, genocidul.
Europol este agenția Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii. Aceasta servește drept centru de cooperare în materie de aplicare a legii, expertiză analitică și informații penale în Europa.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!