10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalCurtea de Apel Paris a refuzat predarea lui Paul al României invocând...

Curtea de Apel Paris a refuzat predarea lui Paul al României invocând motive de procedură

Curtea de Apel din Paris a refuzat, miercuri, predarea lui Paul al României, autointitulat prinț, pe motive de procedură, respectiv că unul dintre judecători nu a depus jurământul de învestire, transmite jurnalul.ro.

În urmă cu o săptămână, un tribunal francez a amânat pentru 29 noiembrie, decizia privind trimiterea în țară a controversatului urmaș al Regelui Carol al II-lea pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea pentru o serie de escrocherii imobiliare, scrie AFP.

Curtea de Apel de la Paris ar fi trebuit să se pronunțe miercuri în cazul lui Paul Philip Al Romaniei, cunoscut sub numele de Paul al României.

Paul a fost găsit vinovat că a colaborat cu alți complici pentru a recupera proprietăți pe care le considera a fi ale sale în calitate de moștenitor al penultimului Rege al României, urcat pe tron, Carol al II-lea (1930-40).

Acum în vârstă de 75 de ani, el este ținta unui mandat european de arestare emis în decembrie 2020, după ce un tribunal român l-a condamnat la trei ani și patru luni de închisoare pentru trafic de influență și complicitate la o infracțiune.

„Prințul” se numără printre cele 18 persoane condamnate pentru aceste scheme – despre care se crede că au costat statul român 145 de milioane de euro (159 de milioane de dolari). Printre aceștia se numără și oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein și Beny Steinmetz.

„Nu am făcut nimic ilegal sau greșit, am încredere că Franța mă va scoate din acest coșmar”, a declarat Paul în fața unei curți de apel la 4 octombrie.

Paul însuși – care are cetățenie britanică, franceză și română – s-a întors să locuiască în țară, în anii 1990.

Unchiul său, Regele Mihai, ultimul Rege al României, urcat pe tron, nu l-a recunoscut ca făcând parte din familia regală și a murit în 2017.

Paul susține acum că încercările sale de a-și revendica moștenirea regală de proprietăți, terenuri și opere de artă clasice reprezintă adevăratul motiv al urmăririi sale penale.

Avocatul său, Laurent Pasquet-Marinacce, a declarat în fața instanței că acțiunea în justiție este „imposibil de separat de ceea ce (Paul) reprezintă pentru statul român, în lumina istoriei sale”.

Pasquet-Marinacce a subliniat decizia Interpolului din 30 martie de a retrage o notificare de căutare împotriva lui Steinmetz în același caz din cauza unor „preocupări politice serioase”.

„Faptele care l-au făcut pe (Paul) să fie condamnat sunt direct legate de statutul de moștenitor regal pe care îl revendică”, a adăugat avocatul.

Curtea de apel în materie de extrădare de la Paris a cerut în trei rânduri, ultima dată în octombrie, detalii suplimentare din partea instanțelor românești pentru a-și ajuta activitatea.

„Cu cât ne adâncim mai mult în această audiere, cu atât mai numeroase și mai evidente devin contradicțiile autorităților”, a declarat Pasquet-Marinacce, care a cerut instanței să respingă cererea României.

El a pus sub semnul întrebării condamnarea lui Paul în România și dacă drepturile clientului său vor fi respectate dacă va fi returnat acolo.

Paul a lansat, de asemenea, o acțiune în justiție pentru a recupera tablourile scoase din România de unchiul său Mihai I în 1947, inclusiv două lucrări ale maestrului renascentist El Greco.

Prințul Paul fugit din țară, dat în judecată de prințesa Lia

După condamnarea sa în dosarul Ferma Băneasa, prințul Paul a fugit din țară. Acum prințesa Lia a rămas singură cu copilul și l-a dat în judecată pe soțul ei.

Procesul intentat pentru custodia copilului
Prințesa Lia vrea să plece cu fiul ei, Carol Ferdinand, din România însă faptul că cel mic este minor, Prințesa Lia are nevoie fie de acordul tatălui, fie de custodia completă, potrivit Realitatea Plus.

Cum prima variantă e imposibilă, momentan, deoarece Paul de Lambrino a fugit din România în urma condamnării din dosarul „Ferma Băneasa”, acesteia i-a rămas posibilitatea de a cere custodia completă.

Prințul Paul, dat în urmărire
Paul Philippe al României a fost dat în urmărire națională, după ce polițiștii care l-au căutat la domiciliul declarat în acte, din Sectorul 2 al Capitalei, nu l-au găsit pentru punerea în executare a condamnării din dosarul retrocedării Fermei Băneasa.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Lăcrămioara Perijoc boxează pentru aur la Campionatele Europene de la Belgrad

Pugilista română Lăcrămioara Perijoc va lupta pentru medalia de aur în cadrul categoriei 54 kg, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă