2.7 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiCu ce se ocupă neurochirurgia?

Cu ce se ocupă neurochirurgia?

Marile progrese pe care neurochirurgia le-a experimentat în ultimii ani, rezultate ale activității de cercetare și dezvoltare, au determinat o îmbunătățire semnificativă a calității vieții oamenilor. Ce este neurochirurgia? Când trebuie să văd un specialist?

Ce este neurochirurgia?

Când vorbim despre neurochirurgie, ne referim la specialitatea medicală care este responsabilă pentru studiul, prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor care afectează sistemul nervos și acoperirea acestuia. În plus, deși are limite de acțiune foarte bine definite, împărtășește domenii de cercetare și de lucru cu alte specialități. Având în vedere complexitatea acestei specialități, tratamentul chirurgical se efectuează în locuri foarte specifice ale spitalului și necesită o infrastructură de săli de operație, anestezie și resuscitare, precum și unități de terapie intensivă.

Această specialitate importantă și necesară poate fi definită ca o intervenție chirurgicală a sistemului nervos central și periferic. Prin urmare, un neurochirurg va fi specializat în patologii precum cele ale coloanei vertebrale, cum ar fi discurile herniate și stenoza, atât a canalului lombar și cervical, cât și a tumorilor măduvei spinării, însă nu se rezumă doar la acestea.

Când este nevoie de un neurochirurg?  

Pentru a ști când să vedeți un neurochirurg, este important să recunoașteți simptomele și să acordați atenție semnalelor pe care corpul le trimite. Durerea în zona craniană, gât și spate poate reprezenta prezența unei boli neurologice, fiind necesară obținerea unui diagnostic de către medicul specialist.

De asemenea, senzația de slăbiciune la extremități este unul dintre cele mai frecvente simptome ale patologiilor, cum ar fi sciatica. Un alt semn de avertizare pentru a vizita specialistul este amorțirea continuă în anumite părți ale corpului, fapt care poate fi legat de o afecțiune a sistemului nervos. Acest semn generează și pierderea simțurilor nervoase, adică pacientul poate fi incapabil să susțină sarcini cu ajutorul membrelor, de exemplu. Pe de altă parte, dacă în orice moment suferiți un accident sau o lovitură la cap, gât sau spate, este esențial să vizitați neurochirurgul pentru a efectua o explorare și a cunoaște efectele unor astfel de impacturi.

Chiar și incapacitatea de a vă aminti un cuvânt comun sau numele unui anumit obiect, legat de pierderea memoriei, poate fi cauzată de probleme neurologice. Cu toate acestea, cauza principală a unei vizite la un neurochirurg este atunci când suferiți o durere de cap bruscă sau cronică, în care întregul craniu și / sau creier, gât sau spate sunt afectate, afectând coloana vertebrală. Aceste semne pot apărea, de asemenea, atunci când are loc un accident și unele dintre aceste părți sunt vătămate, ca urmare a impactului. Pe de altă parte, durerea lombară este una dintre cele mai frecvente probleme care necesită un consult efectuat de un neurochirurg, dar și disconfortul apărut în zona cervicală este un alt simptom ce poate indica prezența unei afecțiuni neurologice.

Un alt motiv pentru a vizita un neurochirurg este atunci când vă simțiți slab în brațe și picioare. În termeni mai comuni, atunci când „nu suntem capabili să ne tragem corpul”, o formă de amorțeală poate apărea atunci când un nerv este deteriorat. În cazuri mai extreme, s-a observat o dificultate de a articula cuvinte, adică pacientul prezintă dificultăți de vorbire. De asemenea, pierderea vederii este un alt semn care poate fi cauzat de probleme neurologice și poate apărea atunci când este apăsat un nerv optic sau convulsii cauzate de unele iritații care afectează creierul.

Tipuri de intervenții neurochirurgicale 

Există numeroase astfel de intervenții, iar printre acestea se numără și următoareleꓽ

  • Chirurgie spinală
  • Neurochirurgia de bază a craniului
  • Neurochirurgie pediatrică
  • Neurochirurgie oncologică
  • Neurochirurgie funcțională și stereotactică
  • Neurochirurgie vasculară

Neurochirurgii tratează un număr mare de patologii importante, care pot afecta bunăstarea noastră. Cu toate acestea, există o gamă largă de boli care sunt tratate mai frecvent sau în mod regulat. În ceea ce privește coloana vertebrală, găsim boli cum ar fi hernia de disc, sciatica, osteoporoza, scolioza, stenoza spinală sau mielopatia, printre altele. Pe de altă parte, neurochirurgii tratează și epilepsia, hidrocefalia, cefaleea cronică, anevrismele intracraniene, tumori cerebrale, însă sunt mult mai multe afecțiuni care sunt depistate, monitorizate și vindecate de către acest specialist, indiferent de regiune/țară, astfel încât avem acces la neurochirurgie Cluj, Iași, București, etc., practic în majoritatea orașelor din România.

Așa cum s-a observat pe parcursul acestui articol cu privire la funcțiile și patologiile tratate de un neurochirurg, este recomandat să mergeți la acest specialist pentru tratamentul oricărei boli legate de sistemul nervos, medicul fiind capabil să vă ajute la îmbunătățirea calității vieții, diagnosticând și tratând patologiile.

Articol susținut de Anastasios Medical, o rețea medicală cu clinici în Cluj, Bacău și Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro.

Cele mai citite

Motivul pentru care a murit copilul de 4 ani din Craiova

Un caz tragic a zguduit comunitatea din județul Dolj, după ce un băiat de doar patru ani din Craiova a fost găsit decedat pe...

Victorie pentru Tosha Schareina în etapa a opta a Raliului Dakar 2025! Emanuel Gyenes obține cea mai bună clasare

Pilotul spaniol Tosha Schareina (Honda) a câștigat etapa a opta a Raliului Dakar 2025 la secțiunea moto, desfășurată luni în Arabia Saudită. Schareina a...

Marcel Ciolacu a confirmat: Crin Antonescu va fi candidatul unic al Coaliției la prezidențiale

Decizia, deja stabilită la nivel politic, urmează să fie validată, oficial, în cadrul unui Congres comun al PSD, PNL și UDMR Președintele PSD, Marcel Ciolacu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă