4.9 C
București
marți, 28 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zilei„Cu 10.000 de urși vânduți, putem face autostrada Brașov – Comarnic” (II)

„Cu 10.000 de urși vânduți, putem face autostrada Brașov – Comarnic” (II)

Urșii omoară oameni. Pentru asta nu răspund ONG-urile de protecție ale animalelor. ”Este o crimă a lui Florin Cîțu, că mai ține Agent Green, pe post de consilier guvernamental,” explică vânătorul medic Cătălin Grigorescu.

Ieri, același personaj profețea că „prin vânzarea a 10.000 de urși, putem face autostrada Brașov – Comarnic.”

Nu vindem nimic. Vânătoarea de urși e interzisă: România trebuie să devină o rezervație pentru aceste animale sălbatice, sunt de părere mulți specialiști, consultați de ”România liberă.”

Pot fi 16.000 de urși: cine să-i numere? Evident doar ONG-urile de profil

”Ordonanța lui Barna Tánczos e elaborată la presiunea fermierilor din Covasna și Harghita. Aceasta realizează un compromis cu organizațiile de apărare a animalelor sălbatice”, este de părere Adrian Năstase, fostul președinte al Asociației Vânătorilor și Pescarilor. Pe timpul mandatului său de prim ministru, efectivul era de 4.500 de exemplare. Acum, fără a exista o cifră oficială, estimările variază de la 9.000, la 16.000, cea mai optimistă sumă.

Vânătorea asigura un echilibru natural. ”În toate țările civilizate, cu state vechi în domeniu, ca Finlanda, Norvegia, Danemarca, o cotă de 12-18% se extrage anual”, mai precizează Cătălin Grigorescu. La noi, din dorința de a face pe plac Agent Green, o organizație care trăiește și se finanțează din protecția animalelor, guvernul Cîțu interzice vânătoarea, o meserie veche de mii de ani.

În cazul în care vreun urs atacă un om, o comisie specializată, zice noua Ordonanță, va extrage exemplarul fioros. Nu va fi împușcat de către un vânător, ci de personalul tehnic al asociației de vânătoare, precizează Adrian Năstase.

Gușă: „Ni s-a dat rolul de rezervație de urși”

Cozmin Gușă susține că situația de criză în care s-a ajuns din cauza atacurilor tot mai dese și mai grave ale urșilor ar fi fost provocată de faptul că România ar fi acceptat statutul de „rezervație de urși a Uniunii Europene”. Acest lucru, susține Gușă, s-ar fi întâmplat în vremea guvernării Cioloș, iar de atunci populația de urși s-ar fi triplat.

Cătălin Grigorescu ne explică de ce urșii coboară în intravilan, în habitatele umane. ”Ursului nu îi mai e frică de om. Și de aceea atacă. Oferirea de hrană animalelor sălbatice de către turiști îl face să-și schimbe stilul de viață. E mai ușor pentru aceștia așa”, ne spune acesta, nu înainte de a preciza că ursul e un animal de teritorialitate. Exemplarul puternic domină zona. Alungă masculii mai slabi din aria sa de acoperire. ”Dacă sunt prea îngrămădiți, un urs având nevoie de 50-75 de km pătrați, cei slabi sunt izgoniți – o lege a naturii – de către cei puternici și coboară prin comunitățile umane,” mai precizează sursa autorizată din domeniu.

România ia praful de pe tobă agenților verzi

Conform noii legislații, consideră Adrian Năstase, craniul și blana exemplarului extras intră în proprietatea statului. ”Ce va face statul cu ele?” se întreabă fostul șef al Asociației Naționale a Vânătorilor și Pescarilor. ”Le va vinde la licitație. Le va depozita pentru molii, precum trofeele lui Ceaușescu, până le-am luat eu de la Muzeul de la Posada?”, se mai întreabă fostul premier.

”Valoarea lor economică va fi zero. Asociațiile de vânătoare și Romsilva nu vor avea resurse pentru gestionarea populației de cerbi, urși ș.a.m.d,” conchide acesta.

Enunțurile, formulate de către ONG-urile de profil, potrivit cărora urșii coboară în comunitățile umane și atacă ciobanii la stâne, pentru că s-au tăiat pădurile, sunt o tâmpenie fără margini, afirmă toate sursele consultate.

Înmulțește Barna Tánczos urșii românești, pentru viitoarele partide de vânătoare ale Ungariei?

Barna Tánczos nu ne spune câți bani face Ungaria din partidele de vânătoare. Dar știm cât plătește ONG-urile să numere urșii. 23 de milioane.

Unii vânători vorbesc, cei din fondurile mari cinegetice tac mâlc. Probabil că situația le convine.

Adrian Năstase, pe vremea când era prim ministru, i-a propus omologului francez ca statul român să-i vândă o serie de exemplare. Cel din urmă i-a tăiat-o ferm. ”M-ar spânzura fermierii.”

 

 

 
 

”Specia de urși e regenerativă. Unii mor. Se nasc alții. Populația optimă pentru România ar fi de 6.000 de exemplare. Acum sunt, cred, în jur de 10.000,” apreciază Adrian Năstase.
 

Tehnic vorbind

 18.000

de urși trăiesc în pădurile din întreaga Europă

6.000

de exemplare, adică o treime, sunt doar în România

0

este cota de vănătoare în timpul mandatului lui Florin Cîțu

5

au fost numărul victimelor umane, numai anul acesta, la care se adaugă cifrele fără număr ale animalelor domestice ucise

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Doi localnici din Harkov, condamnați pentru spionaj în favoarea Rusiei

Doi locuitori din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, au fost condamnați la pedepse grele cu închisoarea pentru spionaj în beneficiul Rusiei, au anunțat luni...

Tragedie în SUA. Un spectator a murit după ce a fost lovit de un ciocan la proba de aruncare

Un spectator a murit, duminică, în timpul unei probe de aruncare a ciocanului în Statele Unite. Tragedia a avut loc după ce ciocanul lansat...

Doi localnici din Harkov, condamnați pentru spionaj în favoarea Rusiei

Doi locuitori din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, au fost condamnați la pedepse grele cu închisoarea pentru spionaj în beneficiul Rusiei, au anunțat luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă