18.7 C
București
joi, 4 iulie 2024
AcasăSocialCostul anvelopării unui bloc din sectorul 3 a depășit orice așteptări. Izolarea...

Costul anvelopării unui bloc din sectorul 3 a depășit orice așteptări. Izolarea termică ar putea fi gratuită

Izolarea termică a blocurilor ar putea fi gratuită. Un nou proiect de lege prevede ca primăriile să suporte sumele plătite de asociaţiile de proprietari pentru anvelopare. Dacă noile reguli vor fi votate de Parlament, ele se vor aplica doar pentru proiectele viitoare, potrivit Antena 3.

Mai bine de 3.000 de blocuri din Bucureşti au nevoie de reabilitare termică. Cele mai multe – în Sectorul 6 al Capitalei, unde sunt mai bine de o mie de astfel de imobile, urmat de sectoarele 4 şi 5, cu 700 de blocuri neanvelopate fiecare.

În acest moment, asociaţiile de proprietari au de plată între 10 şi 25% din valoarea contractelor de anvleopare dacă şantierele se deschid din bani europeni. În caz contrar, dacă fondurile pentru anvelopare vin de la bugetul local sau de la bugetul de stat, nu există obligaţii de plată pentru locatari.

Sute de cereri de anvelopare sunt în aşteptare la primăriile de sector din Capitală

Sute de cereri de anvelopare sunt în aşteptare la primăriile de sector din Capitală. Şi aşteptarea ar putea fi un avantaj, până la urmă. Un proiect de lege prevede gratuitate pentru proprietari, indiferent de sursa de finanţare: practic, primăriile vor fi obligate să plătească şi partea asociaţiilor.

„Este o sumă impresionantă. Din păcate ghidul european invocă şi impune ca cota parte atât cât este, variabilă, până la 25% să fie recuperată de la asoc de proprietari. Lucrările in sine nu durează mult, partea proastă este finanţarea”, a declarat Marius Popescu, şef serviciu Direcţia de Investiţii Sector 3.

Noua regulă, dacă va fi votată, nu se va aplica şi în cazul şantierelelor deja finalizate. La un imobil din Sectorul 3, anveloparea a început anul trecut în septembrie şi este aproape gata. Lucrările au costat 84 de milioane de lei, bani de la bugetul naţional, astfel că locatarii nu vor plăti nimic. Unii proprietari spun că nu sunt mulţumiţi de rezultat.

Cele mai multe dintre blocurile care au nevoie de anvelopare au fost construite în anii 70

„Sunt multe lucrări efectuate mai prost decât au fost ele la începutul lucrărilor, cum ar fi partea de reabilitare termică cu acest polistiren. Ni s-au acoperit aerisirile de ventilaţie naturală. Ni s-au zidit efectiv balcoanele. Toţi proprietarii, dacă ar fi să dăm timpul inapoi am prefera să plătim noi izolaţia exterioară. Este singurul lucru care ne-a ajutat pt că noi aveam tencuiala puţin degradată. În rest, pe noi nu ne-a ajutat cu absolut nimic”, a declarat Maria Popescu, administrator de bloc.

În medie, un şantier de anvelopare durează un an. Primăriile de sector spun, însă, că din ce în ce mai puţine firme de construcţii se înscriu pentru astfel de lucrări.

Nicușor Dan a descoperit nereguli în Prelungirea Ghencea ale fostei administrații. Ce alte probleme mai sunt

Anunțul privind stadiul marilor lucrări din București a fost făcut marți de Nicușor Dan. Facem ordine în haosul creat de fosta administrație, a declarat Dan, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Este vorba de stația de epurare de la Glina care va fi gata în 2022 și zona din jurul podului Ghica unde se va putea circula din toamnă.

De asemenea, Nicușor Dan a anunțat că săptămâna aceasta încep lucrările la Prelungirea Ghencea, în timp ce la blocul social din Ghencea operațiunea este în desfășurare.

El a mai afirmat că pus ordine în „haosul creat de fosta administrație”. Primarul general al Capitalei a declarat că fosta administrație a asfaltat mai multe terenuri din Prelungirea Ghencea fără să-i exproprieze pe proprietari, iar aceștia au dat Primăria în judecată.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Premieră în Canada: O femeie a fost numită în fruntea armatei

Canada a numit miercuri, pentru prima dată în istorie, o femeie în fruntea armatei, continuând eforturile premierului Justin Trudeau de a numi femei în...

Surse: Germania va achiziționa tancuri, muniție și sisteme de apărare aeriană în valoare de peste 6 miliarde de euro

Oficialii germani au aprobat achiziționarea de tancuri, muniție și sisteme de apărare aeriană în valoare de peste 6 miliarde de euro (6,48 miliarde de...

Confortul în aer liber: tendințe în mobilierul de exterior pentru grădini și terase

În ultimii ani, petrecerea timpului în aer liber a devenit din ce în ce mai populară, iar acest lucru a dus la o atenție...
Ultima oră
Pe aceeași temă