Doi dintre cosmonauții ruși s-au aventurat în afara Stației Spațiale Internaționale(ISS) miercuri (3 mai) pentru o plimbare în spațiu pentru a muta hardware-ul de la modulul Rassvet în noul modul de laborator multifuncțional Nauka, potrivit Reuters.
În timpul unei excursii de șase ore, inginerii Sergey Prokopyev și Dmitri Petelin de la Roscosmos s-au aventurat în afara modulului Poisk, pentru a ajuta la transferul și instalarea unui bloc de aer la Nauka, dar și pentru a instala un radiator pentru a asigura răcirea modulului.
Potrivit NASA, ecluza și radiatorul atașat la Rassvet au fost lansate pe naveta spațială Atlantis STS-132 în mai 2010.
Radiatorul și ecluza vor fi transferate robotic de brațul robotizat al ESA (Agenția Spațială Europeană) – operat de cosmonautul Andrey Fedyaev în interiorul complexului orbital – pe Nauka.
Elevi români, proiect pe Stația Spațială Internațională
Trei elevi din Hunedoara, îndrumați de un profesor pasionat, au demonstrat că școala românească mai are un viitor, producând încă performanță.
Un program creat de trei elevi din municipiul Hunedoara va rula pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a monitoriza evoluţia şi starea de sănătate a vegetaţiei de pe planeta Pământ, experimentul fiind propus de echipa clubului RobotX, al cărui mentor este profesorul Mircea Nistor.
Potrivit acestuia, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat că proiectul gândit de cei trei elevi va fi aplicat în perioada aprilie – mai pe Staţia Spaţială Internaţională, datele culese în cadrul experimentului urmând să fie prelucrate de aceştia la sfârşitul lunii viitoare.
Programul a fost gândit şi creat de Alexandru Budiul, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, Maria Alexa, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, şi de Luca Rădos, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!