2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăCoronavirusSchema de vaccinare primară ar putea include și doza 3

Schema de vaccinare primară ar putea include și doza 3

Doza 3 a vaccinului a fost inclusă în schema primară, transmite Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Rezultă că anumite categorii de pacienți vor ști încă de la prima doză când vor primi dozele 2 și 3.

Pentru vaccinurile pe bază de ARNm, Comirnaty (Pfizer) și Spikevax (Moderna) schema de vaccinare completă constă în administrarea a 2 doze, conform autorizării emise de Agenția Europeană a Medicamentului.

Doza 3 poate fi inclusă, în unele cazuri, în schema de vaccinare primară, conform deciziei recente a specialiștilor.

Astfel, administrarea unei doze suplimentare (doza 3) de Comirnaty sau Spikevax a fost autorizată de EMA la persoane cu imunodepresie severă, cu vârsta de peste 12 ani, la interval de cel puțin 28 de zile după doza 2.
Se recomandă și administrarea unei doze de rapel (booster) la persoanele cu vârsta peste 18 ani, după cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2”, conform reprezentanților CNCAV.

Condițiile de administrare a dozei 3 sunt următoarele: în cazul persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta de peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minimum 28 de zile și până la 4 luni de la doza 2. Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul.

În cazul vaccinului Pfizer, schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

La persoanele vaccinate cu Moderna schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Pe lista cu persoane considerate „sever imunocompromise” sunt pacienți oncologici, post-transplant și cu imunodeficiențe severe cauzate de imunodeficiențe primare, congenitale și dobândite, precizează CNCAV.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă